Sudanesiska säkerhetstjänsten går till angrepp mot journalister

Khartoum, 181106 (IPS) – Säkerhetstjänstchefen Salah Goush anklagade nyligen sudanesiska journalister för spioneri i ett uttalande inför parlamentet. Amnesty International riktar skarp kritik mot regeringen efter att trakasserier och hot riktats mot journalister. Sedan början av året har minst 15 journalister gripits.

Journalisterna förhördes efter att de anklagats för spioneri i samband med att de träffat västerländska diplomater, men har nu friats från misstankar.

Amnesty International sade i ett uttalande den 2 november att den sudanesiska regeringen på ett brutalt sätt tystat oberoende medier genom att gripa och trakassera journalister samt utöva censur.

– Det här visar bara att sudanesiska tjänstemän inte har ändrat sitt beteende – de anklagar fortfarande journalister och aktivister för att vara spioner och sprider andra falska anklagelser, sade Jehanne Henry vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, efter uttalandet från säkerhetstjänstchefen.

Förra veckan förhördes en frilansjournalist som arbetar för Reuters i Khartoum och två andra lokala journalister efter ett möte med EU-diplomater och USA:s ambassadör i Sudan. Reportrarna fick höra att de riskerade åtal. Innan dess hade fem journalister förhörts efter att ha träffat samma diplomater vid ett möte om situationen för yttrandefriheten i landet.

– Den sudanesiska säkerhetstjänsten håller på med en form av utpressning och det är en terrorhandling och en attack mot pressfriheten. Journalister har rätt att träffa diplomater, regeringsföreträdare, oppositionen och alla andra som de kan tala med om yttrandefrihet och allt annat. Journalister är inte spioner, säger Bahram Abdolmonim, en av de tre journalister som blivit förhörd av den sudanesiska säkerhetstjänsten.

Det här är inte de enda tillslagen mot journalister. Den 16 oktober greps fem journalister framför Sudans parlament när de protesterade mot att en kollega nekats tillträde till parlamentet.

 

Zeinab Mohammed Salih