Myndigheterna i Sudan konfiskerar tidningar

Khartoum, 181106 (IPS) – Sudanesiska myndigheter använder sig av konfiskering, censur och annan form av kontroll av medierna.

– Sedan början av 2018 har Sudans regering, genom sin säkerhetsapparat, genomfört ständiga attacker mot pressfriheten och angripit journalister och medieorganisationer, säger Sarah Jackson vid Amnesty International.

Amnesty International säger att censuren har ökat och att redaktörer dagligen får ta emot samtal från den sudanesiska säkerhetstjänsten som frågar dem om det redaktionella innehållet. Agenter från säkerhetstjänsten dyker också upp vid tidningstryckerier och kräver antingen att redaktörer ska stoppa vissa artiklar eller så konfiskerar de hela upplagor.

Mellan maj och oktober har tidningen al Jarida konfiskerats 13 gånger, al Tayar 5 gånger och al Sayha fyra gånger, uppger Amnesty International. Andra tidningar som Masadir, al Ray al Aam, Akhirlahza, Akhbar al Watan, al Midan, al Garar och al Mustuglia har konfiskerats en eller två gånger.

Möjligheterna att rapportera från olika delar av landet är begränsade. Konfliktområden som Darfur, Blå Nilen och Södra Kordofan är särskilt svåra att rapportera från.

– Sudanesiska myndigheter måste upphöra med de skamliga angreppen på yttrandefriheten och låta journalisterna göra sitt jobb i fred. Journalistik är inte ett brott, säger Sarah Jackson.

Organisationen Reportrar utan gränser rankar Sudan på plats 174 av 180 i sitt pressfrihetsindex och uppger att den sudanesiska säkerhetstjänsten förföljer journalister och censurerar medier.

– Vi arbetar under rädsla. När jag skriver något är jag inte säker på om det kommer att leda till att jag blir fängslad eller förhörd av säkerhetstjänsten, säger en journalist till IPS.

Zeinab Mohammed Salih