FN hedrade Nelson Mandela med fredsmöte

New York, 180926 (IPS) – FN höll nyligen ett särskilt fredsmöte till minne av Nelson Mandela i samband med generalförsamlingen i New York.

Nelson Mandela, också känd som Madiba, ledde kampen mot det rasistiska apartheidsystemet i Sydafrika och blev sedan landets första demokratiskt valda president 1994. Han har för många världen över blivit en symbol för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. I år hade han fyllt 100 år.

Mötet i New York var inriktat på fredsfrågor och det konstaterades att utvecklingen på många sätt går i fel riktning när mänskliga rättigheter angrips.

– FN befinner sig vid en tidpunkt när det skulle passa bra att på nytt återknyta till grundarnas visioner, samt fortsätta på den väg som Madiba stakat ut med sitt ”tjänande ledarskap” och sitt mod, sade Mandelas änka Graça Machel.

Hon är också en av initiativtagarna till gruppen De äldre, The Elders, som har syftet att hantera internationella utmaningar.

FN-chefen Antonio Guterres upprepade något liknande i sitt öppningsanförande.

– Nelson Mandela var en av mänsklighetens stora ledare – i dag när mänskliga rättigheter är under attack är det viktigt att reflektera över denna framstående mans exempel, sade han.

Både Graça Machel och Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, uppmanade det internationella samfundet att inte vända ryggen åt våld och lidande runt om i världen, som exempelvis situationen i Myanmar.

FN har rapporterat om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna som massmord, sexuellt slaveri och tortyr i delstaten Rakhine i Myanmar. Omkring 700 000 rohingyer har tvingats på flykt till Bangladesh. FN kräver nu att en fullständig utredning om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott inleds och menar att Myanmars högsta militära befäl bör åtalas för de brott som begåtts i Rakhine. En av dem som pekas ut som direkt ansvarig är överbefälhavaren Min Aung Hlaing. Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett en förundersökning medan Min Aung Hlaing har sagt att han inte vill se någon utländsk inblandning.

Ecuadors utrikesminister Maria Fernanda Espinosa Garces som för närvarande är ordförande i FN:s generalförsamling sade att medan Mandela representerar ”hoppets ljus” finns det fortfarande svårigheter när det gäller kollektiva åtgärder för att lösa några av världens mest brådskande problem.

– Att glida ifrån multilateralismen är att äventyra vår och planetens framtid. Världen behöver ett socialt kontrakt baserat på delat ansvar och det enda forum som vi har för att uppnå detta är FN, sade hon.

Andra var mer tydliga med vem som vänt sig bort från en sådan multilateralism.

– Stora statsmän brukar bygga broar i stället för murar, sade Irans president Hassan Rouhani som gick till angrepp mot USA:s president Donald Trump, som meddelat att USA ska dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och bygga en mur längs den mexikanska gränsen.

Kumi Naidoo riktade sig också till USA:s president.

– Till den enda ledare som fortfarande förnekar klimatförändringen: vi kräver att du ställer sig på rätt sida av historien, sade han.

Donald Trump var emellertid inte närvarande utan deltog i stället i ett annat möte om arbetet mot narkotika.

Tharanga Yakupitiyage