Miljonflöden till forna hemländer

Madrid, 180112 (IPS) – Latinamerikanska migranter i Spanien skickar hem runt 15 procent av sin årliga inkomst till sina hemländer. I genomsnitt handlar det om 270 euro – omkring 2 600 kronor – per månad. Det visar uppgifter från förra årets första kvartal.

Nancy, som egentligen heter något annat, är 33 år och kommer från Ecuador. Hon bor numera i Madrid och arbetar liksom många andra latinamerikanska migranter med att hjälpa äldre i deras hem. Hon tjänar motsvarande 620 euro – omkring 6 000 kronor – per månad. Pengarna går till hyran och en liten del kan hon skicka hem till sina egna åldrande föräldrar i Ecuador. Hon letar nu efter två deltidsjobb för att kunna få en högre inkomst.

Nancy medger att hon längtar hem och saknar familjen, maten, sedvänjorna och traditionerna. Men hon är glad för att hon kan skicka hem lite pengar till sin familj så att de kan få ett bättre liv.

Kvarteret Barrio de Hispanoamérica i Madrid är fullt av äldre personer som åtföljs av latinamerikanska migranter. Gatorna bär namn av latinamerikanska länder och huvudstäder. I kvarteret Malasaña finns många latinamerikanska restauranger som drivs av migranter. Där serveras traditionella maträtter som anpassats något för att passa det spanska klientelet.

José, som också egentligen heter något annat, är 39 år och kommer från Peru. Han arbetar som servitör och är delägare av en liten restaurang. Han berättar att han arbetar hårt för att spara pengar för att han och hans fru ska kunna hjälpa sina föräldrar och en dag kunna återvända till hemlandet och där ha en hygglig levnadsnivå.

José lyckades stå emot frestelsen att köpa en lägenhet i Madrids utkanter vilket många migranter gjorde för tio år sedan under byggboomen. Tusentals erbjöds jobb inom sektorn och många av dem var migranter. Banker erbjöd snabbt billiga lån till alla, även migranter. Sedan kom finanskrisen 2008. Många förlorade sina arbeten, kunde inte betala av sina lån, bankerna stämde kunder och familjer vräktes. Människor förlorade alla pengar de betalat in till bankerna. Hundratals hamnade på gatan och tvingades återvända till sina hemländer tomhänta.

Nya uppgifter som presenterats av det spanska nationella statistikinstitutet visar att ett ökande antal latinamerikaner återvänder till sina hemländer. I Spanien beräknas det finnas 1,8 miljoner migranter från Latinamerika och de flesta kommer från Colombia, Argentina, Bolivia och Peru. I genomsnitt skickar utlandsarbetarna hem 15 procent av sin årliga inkomst.

En rapport från Internationella migrationsorganisationen, IOM, från 2015, visar att sedan 2010 har fler spanska medborgare emigrerat till Latinamerika än tvärtom.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *