Kambodja bryter mot Global deal

Stockholm, 170906 (IPS) – Oppositionen är hårt trängd i “Global deal-landet” Kambodja som lovat att försöka värna mänskliga rättigheter. I helgen greps en ledande oppositionspolitiker och de senaste veckorna har oberoende medier tystas.

– Man kan inte vara med i Global deal om man bryter mot alla grundläggande rättigheter i arbetslivet, säger Oscar Ernerot, LO, men vill ändå inte att Kambodja ska sparkas ut från initiativet.

Den svenska statsministern Stefan Löfven har storsatsat på en global uppgörelse mellan länder, fack och företag. Tanken är att lönerna ska höjas, företagens vinster förbättras och stabiliteten i länder ska stärkas med en social dialog.

Kambodja är ett av 16 länder som skrivit under åtagandet. Just nu är dock landet på väg i motsatt riktning. Flera experter varnar för att Kambodja håller på att förvandlas till en diktatur.

I helgen deltog över 100 poliser i den operation där oppositionsledaren Kem Sokha greps. Han anklagas för landsförräderi och myndigheterna hävdar att han planerat att avsätta den sittande premiärministern Hun Sen, som haft makten i över 30 år.

Oppositionen avfärdar anklagelserna och hävdar att regeringen bäddar för en ny valseger i juli 2018, genom att redan nu slå ut en växande skara kritiska röster. Det senaste gripandet verkar ingå i en större kampanj.

Under loppet av ett par veckor har ett 30-tal lokala radiostationer, som anses stå oppositionen nära, stängts. Arbetet Global skrev också nyligen att den frispråkiga tidningen Cambodia Daily plötsligt belades med en stor skatteskuld.

Utvecklingen oroar många och EU varnar för att det demokratiska utrymmet i landet nu krymper. Människorättsorganisationer som Amnesty hävdar att myndigheterna utnyttjar rättsapparaten för att straffa och tysta de som för fram kritiska åsikter.

Det innebär att fria fackföreningar och människorättsorganisationer i Kambodja får allt svårare att verka.

På svenska LO säger Oscar Ernerot att de som ansluter sig till Global deal gör en avsiktsförklaring om att följa mänskliga och fackliga rättigheter samt främja en social dialog.

Trots att läget i Kambodja är på väg åt motsatt håll anser han inte att landet ska strykas från listan.

– Nej det tycker jag inte. Vi måste tänka långsiktigt. Sparkas de ut ur Global deal så minskar möjligheten att påverka dem. Vi tycker att svenska regeringen ska ställa hårdare krav på Kambodja och fråga varför de bryter mot vad de sagt att de ska göra, säger Oscar Ernerot.

Enligt honom finns dock en fara för hela Global deal-initiativet om länder som skrivit under bryter mot de mest grundläggande rättigheterna i arbetslivet.

IPS/Arbetet Global-Erik Larsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *