Hög straffrihet för våldtäkter i Pakistan

Pakistan, 170517 (IPS) – Den brutala gruppvåldtäkten mot en ung läkarstudent i Indien 2012 orsakade ramaskri och massiva protester över hela landet. I grannlandet Pakistan har historien knappt uppmärksammats och få straffas i liknande fall.

“Man kan inte klappa händerna med en hand,” sade en av männen som dömdes för den brutala gruppvåldtäkten ombord på en buss i Delhi i december 2012.

Den unga kvinnan våldtogs av flera män och misshandlades med ett järnrör vilket gav så svåra skador att läkare inte kunde rädda henne. Hon hann identifiera sina angripare men kämpade för sitt liv i två veckor innan hon dog av sina skador.

Nyligen meddelade Indiens högsta domstol att fyra av männen som tidigare dömts till döden för den uppmärksammade gruppvåldtäkten ska avrättas. Ytterligare en man dömdes som minderårig till tre års ungdomsfängelse.

Enligt experter är det ovanligt. Lägre domstolar utdömer regelbundet dödsstraff men många domar överklagas med hänvisning till bristfälliga utredningar av de brottsbekämpande myndigheterna. Många trodde därför att samma sak skulle ske i detta fall, att männen skulle benådas med hänvisning till någon detalj eller någon brist i utredningen. Att detta inte skedde tyder på att Indiens högsta domstol ansåg det nödvändigt att upprätthålla straffet.

På andra sidan gränsen i Pakistan har fallet inte ägnats särskilt stor uppmärksamhet. Medan männen i Indien dömts till det strängaste straffet för gruppvåldtäkten har Pakistan inte övervägt likande åtgärder när det gäller våldtäkter.

Ett exempel är en gruppvåldtäkt 2002 där en ung kvinna kunde identifiera angriparna, men det var inte tillräckligt. Som i så många andra fall i Pakistan skedde överklaganden i olika omgångar och fallet skickades runt till olika domstolar i den röra som det innebär med de parallella rättssystem som existerar i landet.

Från början förklarades sex män skyldiga till brottet. Men 2005 friade Lahores högsta domstol fem av de sex männen som hade dömts till döden av en domstol. Den sjätte mannens straff omvandlades till livstid. Ett överklagande avslogs 2011.

I en intervju med brittiska BBC berättade den unga kvinnan att polisen inte hade dokumenterat hennes redogörelse på rätt sätt. Hon sade att hon tappat förtroendet för det pakistanska domstolsväsendet.

De flesta pakistanska kvinnor som kommit i kontakt med landets rättsväsende skulle troligtvis hålla med. En av männen som dömdes för den brutala gruppvåldtäkten i Delhi hävdade att en ordentlig flicka inte skulle springa runt på stan klockan nio på kvällen och att den unga kvinnan hade sig själv att skylla.

På samma sätt är pakistanska män vana att skylla på kvinnorna när det handlar om övergrepp och trakasserier som kvinnor utsätts för. Om en man slår sin fru så beror det på att hon inte lyder sin man eller passar upp på honom tillräckligt.

Om en manlig professor trakasserar en kvinnlig student så motiveras det med att hon klätt sig på ett särskilt sätt eller ser ut på ett särskilt sätt och förtjänar att behandlas så. Om en manlig chef trakasserar en kvinnlig anställd så uppges det vara hennes fel, för att hon arbetar utanför det egna hemmet eller för att hon befinner sig på fel plats. Synsättet i uttalanden som “man kan inte klappa händerna med en hand” finns hos män både i Indien och Pakistan.

Under de första dagarna efter gruppvåldtäkten i Delhi skrev flera tidningar att de anklagade männen inte var särskilt stora eller kraftigt byggda och såg ganska vanliga ut. I ett samhälle där männen har en så odiskutabelt dominant roll och kvinnor växer upp och internaliserar hatet mot dem och där kvinnan alltid anses ha fel, där blir antalet våldtäktsfall och straffriheten som omgärdar brotten ytterligare ett bevis för männens dominans.

*Rafia Zakaria arbetar som advokat och undervisar i författningsrätt och politisk filosofi. Denna text har tidigare publicerats av den pakistanska tidningen Dawn.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



IPS/Dawn-Analys av Rafia Zakaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *