Diskriminering fördjupar orättvisor enligt ny FN-rapport

New York, 170322 (IPS) – Det har gjorts enorma framsteg i den globala utvecklingen under de senaste 25 åren, men samtidigt har många miljontals människor lämnats utanför på grund av diskriminering. Det framgår i en ny FN-rapport som lanserades på tisdagen.

Årets upplaga av utvecklingsorganet UNDP:s rapport om tillståndet i världen, Human Development Report, visar att situationen för världens befolkning förbättrats betydligt de senaste decennierna. Sedan 1990 har barnadödligheten minskat kraftigt, liksom den extrema fattigdomen och många fler har fått tillgång till rent vatten.

-Världen har kommit långt i kampen mot den extrema fattigdomen, när det gäller ökad tillgång till utbildning, sjukvård och sanitära anläggningar och ökade möjligheter för kvinnor och flickor, sade UNDP-chefen Helen Clark i samband med att den nya rapporten presenterades i Stockholm. Mycket arbete återstår dock, eftersom stora grupper har exkluderats.

-Nu står vi inför nästa, möjligen svårare utmaning – att se till att de globala framgångarna når ut till alla, sade Helen Clark.

Rapportförfattarna påpekar att fattigdom och exkludering förblivit stora problem i världen, där var nionde människa i fortfarande tvingas gå hungrig. Fattigdomen hänger ofta samman med diskriminering baserad på etnicitet eller kön.

Enligt rapporten är människor som tillhör ursprungsbefolkningar eller lever med funktionsnedsättningar särskilt drabbade av fattigdom. Fler än 250 miljoner människor beräknas bli diskriminerade på grund av sin etnicitet.

Helen Clark påpekar att diskriminerande sociala normer och lagar, samt orättvisa möjligheter till politiskt deltagande, har satt hinder i vägen för utvecklingen för stora grupper och därför måste bekämpas.

-Då kan en fredlig, rättvis och hållbar utveckling som når alla uppnås.

Den största grupp som drabbas av diskriminering är kvinnor och flickor. De tjänar sämre än männen och lever i högre utsträckning i fattigdom. Rapportförfattarna påpekar dessutom att i 18 av världens länder måste en kvinna få tillstånd av sin man för att kunna arbeta. Kvinnor utgör numera strax under hälften av världens befolkning, vilket bland annat beror på den diskrimineringen som kommer till uttryck genom könsselektiva aborter.

-Vi lägger för stort fokus på nationella genomsnitt, som ofta döljer enorma variationer i människors liv. För att gå framåt måste vi mer noggrant granska inte bara vad som har uppnåtts, utan också vilka som har exkluderats, och varför, sade rapportens huvudförfattare Selim Jahan.

Norge, Australien och Schweiz toppade återigen listan som världens tre mest utvecklade länder, med Sverige på plats 14. Många av länderna längst ner på listan återfinns i Afrika söder om Sahara. Syrien hamnar på plats 149 av 188 jämförda länder, vilket är ett kraftigt fall från plats 107, som landet hamnade på 2009, innan konflikten i landet inleddes.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *