Superdator ska hjälpa önationer bekämpa klimathot

Kingston, Jamaica, 170317 (IPS) – Sedan i höstas finns en toppmodern “superdator” installerad vid ett universitet i Jamaica. Målet är att den ska bidra med information om hur små önationer i Karibien ska kunna förbereda sig och hantera klimatförändringarnas förödande effekter.

Datorn, som fått namnet Sparks, installerades på Västindiens universitet, UWI, i slutet av november förra året och har nu börjat leverera stora datamängder. Klimatförändringarna kommer enligt experter att innebära stora utmaningar för länderna i Karibien – till följd av stigande havsnivåer, längre torkor, fler extrema skyfall och starkare tropiska stormar. Regionens utvecklingsländer väntas drabbas hårt ekonomiskt, utvecklingen riskerar att gå bakåt och fattigdomen förvärras. Vissa bedömare menar att effekterna redan är synliga.

Innan Sparks fanns på plats tvingades regionens forskare slita hårt för att få fram den typ av uppgifter som krävs för att kunna göra mer långsiktiga förutsägelser om klimatet. Fram till i höstas kunde forskarna på UWI, på grund av bristande datakapacitet, bara genomföra enskilda datakörningar som kunde ta upp emot ett halvår innan de vara klara. Det berättar klimatforskaren Jay Campbell.

-Och om något gick fel var vi tvungna att börja om från början igen, säger han.

Med hjälp av den nya datorn har dock forskarna nu fått helt andra möjligheter att processa och sprida information om klimatfrågor i hela regionen. En körning som förr tog ett halvår kan nu göras på bara två dagar. På längre sikt väntar sig forskarna att de ska kunna få fram mer pålitliga prognoser, som kan bidra till att skapa nya innovativa satsningar för att hantera klimatrelaterade hot.

I samband med att FN:s klimatpanel, IPCC, sammanställer sin nya rapport under nästa år förväntar sig forskarna att de tack vare Sparks ska kunna bidra med betydligt mer information från Karibien. Datorn beskrivs som en av de snabbaste som finns i hela regionen.

-Den bör kunna hjälpa regionens ledare att ta bättre beslut och får fram bättre anpassningsstrategier för att hantera klimatförändringarnas effekter, säger professor Archibald Gordon vid UWI.

I regionen har man sedan länge arbetat för att förbättra förmågan att få fram pålitliga data om klimatet. Det är ett arbete som har påskyndats efter att USA:s biståndsmyndighet Usaid i en rapport uppmärksammat sårbarhet och brister i regionen. Detta ledde fram till ett samarbete där Usaid var med och finansierade uppbyggnaden av ett regionalt klimatforskningscenter på Barbados.

Installationen av den nya superdatorn är ytterligare ett steg på vägen. Sparks installerades i samband med att IPCC höll ett möte vid UWI och ses som ett bevis för att de karibiska länderna nu har den kapacitet som krävs för att producera värdefulla uppgifter till den kommande rapport som klimatpanelen ska sammanställa.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *