Klimatförändringar ger värre torka i Kenya

New York, 170315 (IPS) – Förra årets väderfenomen El Niño var den värsta på flera år och har orsakat omfattande torka och översvämningar. Men det är systern La Niña som nu förvärrar torkan och svälten i östra Afrika.

-Vi ser nya mönster för extrema väderförhållanden till följd av klimatförändringarna. Dessa händelser, som den nuvarande torkan i Östafrika, blir allt mer kännbara, mindre förutsägbara och inträffar allt oftare, säger Macharia Kamau, Kenyas FN- ambassadör och tidigare särskilt sändebud för El Niño och klimatet.

Den pågående torkan som förvärrats av den senaste tidens La Niña har lett till att över två miljoner människor i Kenya inte får tillräckligt med mat.

-Vi beräknar att omkring två miljoner människor har drabbats. Risken för undernäring är störst för bland annat äldre, små barn och kvinnor som ammar, säger Macharia Kamau till IPS.

Två tredjedelar av landets yta är öken eller halvöken vilket innebär att stora områden redan innan kännetecknas av låg nederbörd.

Mer oförutsägbara vädermönster som förknippas med klimatförändringarna, samt allt oftare förekommande väderfenomen som La Niña och El Niño, innebär att jordbrukare har mindre tid att återhämta sig mellan extrema väderhändelser som torka och översvämningar.

-Om du förlitar dig på ett regnberoende jordbruk då är rätt sorts väder och ett förutsägbart väder av avgörande betydelse, säger Macharia Kamau.

Det är inte bara människor som saknar tillgång till vatten. Kenyas boskapsskötare kämpar med att hitta tillräckligt med vatten till sina kor. Regeringen hjälper till med förflyttning av en del boskap. Bristen på regn innebär allvarliga påfrestningar för jordbrukarna.

De vilda djuren kämpar också för att hitta tillräckligt med mat under torkan. Den internationella djurskyddsorganisationen IFAW beräknar att cirka 40 procent av djuren i nationalparken Tsavo West dukat under i den senaste svåra torkan i Kenya.

-Torkan har en direkt påverkan på Kenyas turistnäring som är beroende av besökare till naturreservaten, säger Macharia Kamau.

Klimatförändringarna påverkar också korallreven i Östafrika, en annan viktig del av Kenyas turistnäring.

-Försurningen i haven börjar påverka korallreven och det östafrikanska korallrevet är ett av de största i världen. Det påverkar fisket, den biologiska mångfalden i haven, syresättningen av haven och turismen. Det är en oroväckande utveckling, säger Macharia Kamau.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *