Lång väg kvar till jämställdhet inom FN

New York, 170308 (IPS) – FN har ofta kritiserats för att predika behovet av jämställdhet samtidigt som organisationen själv har misslyckats med att praktisera vad man lär ut. Det finns gott om exempel på att kritiken är befogad.

Kritiken riktas ofta mot generalförsamlingens 193 medlemmar som under historien bara har valt tre kvinnliga ordföranden. Resterande 68 har varit män. Detta samtidigt som säkerhetsrådets 15 medlemmar ännu inte har lyckats föreslå en enda kvinnlig kandidat som generalsekreterare – hittills har alla nio som fått titeln varit män.

Detta betyder att de två enskilt högsta politiska posterna inom FN med mycket få undantag uteslutande gått till manliga kandidater, under världsorganisationens 71 år långa existens.

Trots att generalförsamlingen och säkerhetsrådet fortsatt att nästan uteslutande lyfta fram män har båda organen även fortsatt att uppmana till behovet av stärkta rättigheter för kvinnor och en ökad jämställdhet.

Inom FN har det sedan länge, och med begränsade framgångar, pågått ett arbete med att försöka leva upp till en resolution som uppmanar till att hälften av i synnerhet de högsta positionerna inom organisationen ska gå till kvinnor.

Undergeneralsekreterare Phumzile Mlambo-Ngcuka, som är chef för FN-organet UN Women, säger att det inom FN-systemet pågår en viss positiv utveckling mot ökad könsbalans.

-Men den är inte konstant och inte tillräckligt snabb. Den förändring vi är i behov av kräver en engagerad strategi med flera spår, säger hon.

En ny studie kring FN-målsättningen om att uppnå könsbalans visar att endast 5 av 35 organ inom organisationen hittills lever upp till målet.

Mavic Cabrera-Balleza, vid organisationen Global Network of Women Peacebuilders, påpekar att flera FN-ledare har talat sig varma för jämställdhet.

-Vi minns hur Kofi Annan som generalsekreterare starkt förordade kvinnors rättigheter och hur Ban Ki-Moon var en förkämpe för jämställdhet. Samtidigt, som nuvarande generalsekreteraren Antonio Guterres har påpekat, skulle målet om en jämställd kvinnorepresentation inom FN ha varit uppnått redan år 2000, säger Mavic Cabrera-Balleza.

Efter att Antonio Guterres tillträtt posten som FN-chef i januari utsåg han flera kvinnor på ledande positioner inom organisationen. Hans företrädare Ban Ki-Moon lyckades även åstadkomma förändringar under hans tio år på posten. I sin årsrapport till generalförsamlingen i slutet av förra året påpekade Ban Ki-Moon exempelvis att ingen av de fredsbevarande FN-insatserna leddes av en kvinna då han inledde sitt arbete, medan nästan en fjärdedel av dessa insatser numera leds av kvinnor.

Ian Richards, ordförande för fackförbundet CCISUA som representerar FN-anställda, menar att mycket arbete återstår.

-Vi anser att mycket mer måste göras för att ge kvinnor möjlighet att göra karriär inom FN. Organisationen ligger lång efter när det handlar om flexibla lösningar, få kontor erbjuder barnpassning och det saknas objektivitet i befordringssystemet, vilket förstärker omedvetna fördomar och preferenser, säger han.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *