Fler klimatflyktingar når Bangladeshs slumområden

Dhaka, 160526 (IPS) – Varje dag anländer nya människor till Bangladeshs storstäder, i många fall efter att ha tvingats överge sina hem på grund av översvämningar eller jordskred. De drömmer alla om ett bättre liv, men hamnar ofta i städernas slumområden. Risken är stor att de blir många fler i framtiden.

Ända sedan Abdul Aziz, 35, anlände till huvudstaden Dhaka för tio år sedan har han och hans familj bott i slumområdet Malibagh. Hit begav sig familjen, inklusive hans mor, efter att ha förlorat allt de ägde när marken runt en flod i kustdistriktet Bhola gav efter. Familjens fina hus, åkermarker och alla ägodelar försvann i samband med katastrofen.

-Tidigare hade vi stora åkermarker och både min far och farfar var godsägare. Jag växte upp som välbeställd, men tvingas nu leva som utblottad, berättar Abdul Aziz för IPS.

Efter att ha anlänt till staden började han att leta efter ett arbete men utan att lyckas. I stället började han sälja jordnötter på stadens gator. Nu arbetar han i stället med att köra cykeltaxi, en rickshaw.

-Men våra liv är desamma, det är fortfarande mycket svårt, säger han.

Familjen har inte råd att hyra en ordentlig bostad, utan tvingas bo kvar i slummen där det råder stor brist på grundläggande service som toaletter och rent vatten.

-Min dotter blir äldre men vi har inte råd att skriva in henne i skolan, säger Abdul Aziz.

Varje dag kommer det nya invånare till slummen i storstäder som Dhaka och Chittagong, och befolkningstillväxten gör situationen allt svårare för alla.

Även 50-årige Bachho Miah tvingades flytta till slummen i Malibagh efter att hans hem försvunnit i samband med ett jordskred vid floden Meghna.

-Vi hade ett hus i Noakhali, men det hamnade under vatten för fem år sedan. Efter det byggde vi ett nytt hus på en annan plats, men även det huset togs av Meghna-floden, berättar han.

Forskare är överens om att Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest hotat av klimatförändringar och stigande havsnivåer. Miljontals människor i landet har redan tvingats bort från sina hem på grund av flera stora cykloner som dragit in över landets låglänta kuster.

Även mindre stormar och jordskred har på senare år tvingat mängder av bangladeshier att lämna sina hem. Ofta beger de sig till närliggande städer, vanligtvis utan att återvända.

Jordskred vid floder tvingar varje år mellan 50 000 och upp till 200 000 bangladeshier att lämna sina hem. Detta enligt en studie som gjordes år 2013 i samarbete mellan universitetet i Dhaka och universitet i Sussex i Storbritannien.

Men situationen riskerar att förvärras betydligt. Den framstående klimatforskaren Atiq Rahman hävdar att närmare 20 miljoner människor i Bangladesh kan tvingas att överge sina hem – om de globala havsnivåerna stiger med en meter.

FN:s klimatpanel bedömer att havsnivåerna runt Bangladesh komma att stiga med mellan 26 och upp till 98 centimeter fram till år 2100, beroende på de framtida globala utsläppsnivåerna. Om det värsta scenariot inträffar skulle drygt 17 procent av Bangladeshs landmassa gå förlorad och miljontals människor skulle förlora sina hem.

-Klimatmigranterna kommer att flockas till storstäder som Dhaka i framtiden. Och det kommer att leda till allt fler fattiga i städerna eftersom de inte har någon möjlighet att få några arbeten i de mindre orterna, säger Maksudur Rahman, professor i stadsplanering vid Dhakas universitet, till IPS.

Han tillägger att den utvecklingen kommer att bli en mycket svår utmaning för landets regering.

Bangladesh har sedan länge varit hårt utsatt för naturkatastrofer och varje år drabbas landet av nya översvämningar. Floddeltat vid kusten är ett av de mest översvämningsdrabbade områdena i världen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Rafiqul Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *