Ett år efter jordskalvet lever oron kvar i Katmandu

Katmandu, 160401 (IPS) – Det har snart gått ett år sedan ett stort jordskalv drabbade Nepal, en katastrof som ledde till 9 000 människors död och enorm förödelse i det fattiga landet. Samtidigt kommer hela tiden nya varningar om faran för skalv.

En tidig kväll vid Katmandus välkända Durbar Square ser de skadade byggnaderna runt torget ut som mörka siluetter. Unga män och kvinnor sitter runt de förstörda templen och husen. En del sitter på de byggnadsställningar som står uppställda som förstärkningar runt byggnaderna som är uppåt 500 år gamla.

Santhos Sharma är en 30-årig man som livnär sig på att sälja billiga prydnadssaker till turister på torget. Han ler och skakar på sina axlar medan han tittar på dem som sitter runt de skadade byggnaderna.

-Vad annars skulle de göra? De kan inte gå omkring och vara rädda hela tiden, säger han.

Men liksom många andra Katmandubor lever även Santhos Sharma hela tiden med oron för ett nytt stort jordskalv. Det som slog till i april förra året mätte 7,5 på Richterskalan och vid sidan av de 9 000 människor som dödades skadades ytterligare 27 000 personer medan de materiella skadorna uppgick till mångmiljardbelopp.

Det hade dock kunnat gå ännu värre. Redan för ett par år sedan varnade nepalesiska Röda Korset för den stora risken för jordskalv i den dal där Katmandu är beläget. Enligt en studie riskerade närmare 40 000 människor i huvudstaden att omkomma vid ett större skalv, samtidigt som 60 procent av byggnaderna bedömdes kunna bli helt förstörda.

-Ingen här vet vad de ska göra, eller hur de ska agera om det kommer ett nytt skalv. Folk har heller inga alternativ för att öka säkerheten, säger Katmandu-bon Sharda Bista.

Hon pekar mot en länga med svagt upplysta rum i en byggnad som stöttas upp av träpålar.

-De där byggnaderna skulle kunna falla samman vid minsta skakning, men var ska de som bor där ta vägen?, frågar sig Sharda Bista.

Katmandus invånare saknar inte skäl att vara oroliga. En nyligen publicerad studie visar att regionen runt Himalaya är en av de mest instabila i världen. Studien, som publicerades i tidskiften Nature Geoscience, varnade samtidigt för att det finns risk för ett nytt jordskalv i regionen. “Tyvärr finns det dock inga möjligheter att förutspå exakt när ett nytt jordskalv kan komma. Det handlar helt enkelt om att länder och städer måste se till att vara väl förberedda när det väl sker”, skriver studiens huvudförfattare John Elliott från Oxford University.

Särskilt väl förberedd på en ny katastrof är dock inte Katmandudalen. Detta samtidigt som dalen upplever en snabb befolkningstillväxt. Här lever för närvarande närmare 2,5 miljoner invånare, nästan tio procent av Nepals befolkning – en befolkningstäthet på över 13 000 invånare per kvadratkilometer.

Det kommer hela tiden nya varningar om faran. På eftermiddagen den 24 februari kom ett nytt mindre skalv, som denna gång uppmättes till 4,7 på Richterskalan. Men det var bara ett av många som har inträffat sedan katastrofen i april förra året. På sociala medier brukar det skämtas om hur befolkningen nu har vant sig vid de mindre jordskalven.

-Men det har vi inte, understryker Santhos Sharma.

Han säger att han inte vet hur han skulle kunna nås av information i efterspelet till en naturkatastrof. I samband med den förra jordbävningen blev mobilnätet överbelastat.

Sharda Bista säger att det viktigaste mediet direkt efter katastrofen förra året var radion.

-Folk samlades runt radioapparaterna för att få information, säger hon.

Än så länge har det dock inte genomförts någon informationskampanj om hur människor ska evakueras eller vart de ska bege sig i händelse av en ny jordbävning, eller i samband med varningar. Nepals vetenskapsakademi har installerat ett nytt varningssystem som kan ge utslag vid nya jordskalv, men problemet är hur man ska kunna nå ut med varningar till de miljontals människor som berörs.

Vanliga nepaleser menar att de troligen kommer att vara lika oförberedda som förra gången, om en ny stor jordbävning slår till.

-Det finns inga katastrofplaner, inga offentliga informationssatsningar, inget säkerhetsarbete. Vi fortsätter på samma sätt som tidigare, med förhoppningen att inget ska hända, säger Sharda Bista.

Samtidigt har flera biståndsorganisationer rapporterat om att många av dem som drabbades av det förra stora skalvet fortfarande inte har fått ta del av den hjälp som de blivit utlovade.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *