Flyktingar har börjat återvända till nordvästra Pakistan

Peshawar, 160212 (IPS) – Pakistans armé har lyckats driva bort en stor del av de talibaner som under många år kontrollerade stora områden i landets nordvästra klanområden, Fata. Många internflyktingar har nu kunnat börja återvända hem.

Många talibaner och andra extremister tog sig över gränsen till Fata från grannlandet Afghanistan i samband med att talibanregimen störtades av USA-ledda trupper 2001. Med tiden fick de militanta grupperna ett allt starkare grepp över alla sju distrikt i Fata. Men nu har situationen förändras.

Under flera år genomförde extremister mängder av attacker mot skolor i både Fata och i grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, eftersom de är motståndare till modern utbildning.

-Talibanerna förstörde fler än 750 skolor, främst flickskolor, i Fata och Khyber Pakhtunkhwa mellan 2005 och fram till 2012, säger Jaffar Ahmed, som arbetar vid Fatas utbildningsmyndigheter.

Efter att den pakistanska armén inledde en militär offensiv mot extremisterna i början av förra året har dock talibanernas inflytande minskat betydligt. Arméns offensiv inleddes efter terrordådet mot en skola i Peshawar i december 2014, då 150 människor dödades, främst skolelever. Alla landets politiska partier ställde sig bakom den militära offensiven, som nu uppges ha resulterat i att extremisterna drivits bort från nästan hela Fata. -Talibanernas grymheter ledde till att människor tvingades på flykt. Nu har många börjat återvända till sina hemtrakter, säger Mahmood Shah, tidigare brigadgeneral och säkerhetsansvarig i Fata.

Med tiden tvingades närmare tre miljoner människor att fly undan talibanerna och de konflikter som följde i Fata, till grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa. Nu uppges närmare en halv miljon av dessa internflyktingar ha kunnat återvända hem. Muhammad Shabbir, som kommer från distriktet Khyber Agency i Fata berättar att han och hans familj tvingades på flykt efter att talibanerna hade förstört de lokala skolorna och infört ett förbud mot poliovaccinationer.

-Vi drog en suck av lättnad när talibanernas grymma era var över och är överväldigade över beskedet att vi nu kan återvända, säger han.

Muhammad Shabbir hoppas att hans barn inom kort ska kunna börja i skolan igen. I slutet av förra veckan öppnade affärerna i Bara Bazaar i Khyber Agency igen efter att ha hållits stängda i sju långa år. Butikerna stängdes då befolkningen tvingades ta sig till säkrare områden på grund av extremisterna. Myndighetsföreträdaren Shahab Ali Shah berättar för IPS att de militanta grupperna nu har drivits bort, men säger samtidigt att alla besökare på marknaden tvingas genomgå noggranna säkerhetskontroller för att man ska förhindra terrordåd. Dessutom bevakas marknaden av flera säkerhetskameror.

Abdul Jabbar, som företräder de lokala butiksägarna, berättar att de är överlyckliga över att äntligen kunna dra igång verksamheten igen.

-Terrorismen har förorsakat oss enorma ekonomiska skador och det vi vill ha är en fullständig fred, säger han.

Abdul Jabbar säger att man bett myndigheterna att bistå med fördelaktiga lån för att affärsverksamheten ska kunna komma igång ordentligt igen. I Khyber Pakhtunkhwa har myndigheterna inlett arbetet med att renovera och återuppbygga de skolor som förstörts av talibanerna. Provinsens utbildningsminister Atif Khan berättar att 200 av 250 förstörda skolorna i provinsen redan har återuppbyggts. Myndigheterna har även genomfört åtgärder för att skydda skolorna i framtiden.

-På lokal nivå har särskilda kommittéer bildats för att se till att skolbyggnaderna skyddas, säger han till IPS.

Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *