Organhandlare lurar fattiga på Sri Lanka

Talawakele, 160211 (IPS) – För ett och ett halvt år sedan fick Johnson, en ung fattig man från Sri Lanka, ett oväntat erbjudande från en man han knappt kände. Mannen erbjöd Johnson en mindre förmögenhet för en av hans njurar.

-Jag blev erbjuden en halv miljon rupier, berättar Johnson för IPS.

Det motsvarar närmare 30 000 kronor. För Johnson som saknar ett riktigt arbete var det en summa han bara kunde drömma om, och han gick därför med på förslaget. Kort därpå skrevs han in på en privat klinik i huvudstaden Colombo, 17 mil från hemorten Talawakele i Sri Lankas teodlingsdistrikt.

Efter ett flertal tester fick Johnson beskedet att hans njure skulle doneras till en 41-årig man från norra Sri Lanka. Det är allt han känner till om den person som numera har den ena av hans njurar.

Från att han skrevs in på kliniken såg mannen som erbjudit Johnson pengarna till att han behandlades väl. Mannen sade att Johnson skulle säga att de var släkt, om någon frågade. Men inga frågor ställdes.

Efter operationen blev Johnson kvar på sjukhuset i några dagar innan han kunde återvända hem. Sedan besökte han banken för att se om de pengar han hade utlovats hade satts in. Det hade de inte, och inte heller dagarna därpå. När Johnson försökte ringa till mannen som erbjudit honom pengarna så fick han bara beskedet att numret inte längre var i bruk. Mannen hade försvunnit.

-Jag fick inte ett öre för min njure, säger Johnson till IPS. Han misstänker att mannen lade beslag på alla pengarna och stack. Berättelsen är tyvärr inte unik. Bland de fattiga som lever i bergen i Sri Lankas centrala delar kan många vittna om sina bittra erfarenheter av organhandeln.

Mahendran är en 53-årig fyrabarnspappa som råkat ut för samma lurendrejeri. I samband med att han arbetade för en rik familj blev han tillfrågad om han var beredd att donera en njure mot betalning. Tillvägagångssättet var detsamma som det som Johnson råkade ut för – en mellanhand som Mahendran lärt känna ytligt ställde frågan och fick honom att gå med på affären. Även Mahendran blev opererad i Colombo, och utlovades en stor summa pengar. Till sist var allt han fick motsvarande runt 600 kronor.

Mahendran berättar att han till en början var tveksam till förslaget, men han gav efter för sin fattiga familjs skull.

-Jag har fyra barn att försörja och det var därför jag gick med på det, säger han.

Nu Mahendran bara en njure och säger sig inte orka arbeta lika hårt som förr, vilket gjort honom ännu fattigare.

Det finns inga officiella siffror på hur utbredd organhandeln är i området runt Sri Lankas teplantager, där en stor del av befolkningen lever i fattigdom. Personalen på polisstationen i Talawakele berättar att man hört talas om organhandeln, men säger sig inte ha mottagit några polisanmälningar, vilket kan ha flera orsaker. En är att landets lagar föreskriver att den som säljer sina kroppsorgan kan dömas till upp till sju års fängelse.

Läkaren Prabash Karunanayake, vid Lindula-sjukhuset i Talawakele berättar att han hela tiden får frågor från patienter som funderar på att sälja sin ena njure.

-Bara de senaste dagarna har jag tvingats varna åtminstone tre personer för farorna med detta, säger han.

En som hela tiden får frestande erbjudanden är 24-årige Rajendaran, som livnär sig på att tigga utanför tågstationen i Talawakele. Han berättar att många kommer fram till honom och frågar om han är intresserad av att sälja sin ena njure. -Hittills har jag tackat nej till alla. Men jag vill inte göra någon polisanmälan eftersom dessa människor är farliga, säger han.

Läkaren Prabash Karunanayake menar att det viktigaste just nu är att informera människor om de stora risker som finns inom organhandeln. -Eftersom människor inte känner till de medicinska farorna så blir det bara en ekonomisk fråga. Skrupelfria människor kan komma med vilka anbud som helst, eftersom de vet att en njure blir till salu om bara priset är det rätta, säger Prabash Karunanayake.

Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *