Tanzania: Solenergi ska ge studenter möjlighet att plugga sent

Dodoma, 151127 (IPS) – De ständiga elavbrotten i Tanzania är ett stort irritationsmoment för många. Men för studenter som måste göra klart uppgifter i tid kan mörkret komma särskilt olägligt. Snart kan dock lamporna lysa även efter kvällstid hos studenterna vid universitetet i Dodoma.

En stor satsning som genomförs i samarbete mellan Dodomas universitet och Hecate Energy, en av USA:s ledande projektutvecklare inom förnyelsebar energi, ska leda till att elavbrotten i universitetets lokaler försvinner.

Stommen i projektet är uppförandet av en stor anläggning med solpaneler på universitetsområdet som kommer att ha en effekt på 55 megawatt, vilket kommer att räcka för både universitet och närliggande bostäder.

-Det här är en av de största investeringar vi har gjort för att täcka våra elbehov, berättar universitetets rektor Idris Kikula för IPS.

Satsningen genomförs i samarbete med Ohio State University i USA och ska i en första fas leda till att alla universitetslokaler och studentbostäder får tillgång till solenergi framåt mitten av nästa år.

Som det är nu tvingas studenterna ofta avbryta sina studier på grund av de återkommande elavbrotten. Dessutom innebär elavbrotten att miljön på området känns betydligt mindre trygg, i synnerhet för de kvinnliga studenterna.

-Det blir jättesvårt att plugga på kvällarna när det saknas el. Ibland inträffar strömavbrotten mitt i gruppdiskussioner, eller när tiden är knapp innan uppgifter ska lämnas in, berättar den 22-åriga studenten Rukia Hamisi.

Hon läser till gruvingenjör och säger att de ständiga elavbrotten påverkar hennes studier negativt.

-Jag försöker alltid bli klar med mina inlämningsuppgifter tidigt. Kommer de inte in i tid så godkänns de inte av lärarna, säger hon.

Rukia Hamisi är bara en av alla studenter som drabbats hårt efter att det statliga elbolaget Tanesco nyligen meddelade att elen skulle stängas av i perioder på grund av den växande energikrisen i landet.

Universitet, som ligger i en soldränkt bergsterräng i den officiella huvudstaden Dodoma, är bara en av många offentliga institutioner i Tanzania som drabbats hårt av de återkommande elavbrott som blivit resultatet av de minskande vattennivåerna i landets vattenkraftsdammar. Vattenkraften står normalt för nästan hälften av energiproduktionen i landet, men nu ligger produktionen nere på grund av den vattenbrist som uppstått till följd av återkommande torkor.

-Det går nästan inte att göra någonting utan el. Jag arbetar med grafisk design och måste kunna använda min dator, säger Rashid Athumani, som läser till civilingenjör.

Satsningen på solenergi hänger även samman med att universitet i Dodoma satsar på att bli Afrikas ledande akademiska institution när det gäller förnyelsebar energi. Rektor Idris Kikula säger att det nya projektet dessutom på sikt kommer att leda till betydligt lägre elkostnader.

Planen är dessutom att projektet ska byggas ut ytterligare, och framåt slutet av nästa år väntas flera olika stadsdelar i Dodoma kunna få sin elförsörjning från universitetets vindkraftspark.

Tanzania är ett land med mycket goda förutsättningar att utnyttja förnyelsebara energikällor, men experter menar att landets myndigheter inte har gjort tillräckligt för att använda dessa.

Bara dryga 36 procent av landets befolkning har tillgång till el och efterfrågan på el ökar stort varje år.

I samarbete med Ohio University planerar även universitetet att installera 125 vattenbrunnar i Dodoma vars pumpar ska drivas av solenergi, vilket ska förbättra tillgången till rent vatten för befolkningen.

Tanzania är ett av de länder i världen som har flest soltimmar per år och experter menar att satsningar på solenergi kan komma att spela en viktig roll i arbetet för att möta det stora elbehov som finns på landsbygden.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Kizito Makoye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *