Skenande kostnader för Afrikas klimatomställning

New York, 151130 (IPS) – En av de största frågor som kommer att diskuteras vid klimatmötet i Paris är finansieringen av de åtgärder som krävs för att motverka klimatförändringarnas förödande konsekvenser. En ny beräkning visar samtidigt att kostnaderna i Afrika kommer att stiga mycket snabbt.

Enligt nya beräkningar från Världsbanken och FN:s miljöprogram Unep kommer länderna i Afrika till en början att behöva mellan fem och tio miljarder dollar om året för att anpassa sig till en global uppvärmning på två grader Celsius. Framåt mitten av detta århundrade kommer kostnaderna att stiga till mellan 20 och 50 miljarder dollar om året. Och om temperaturen i stället stiger med fyra grader kan kostnaderna komma att uppgå till hela 100 miljarder dollar om året.

Den nya genomgången som kommer att läggas fram vid mötet i Paris presenterar en del av de anpassningsåtgärder som krävs för att skydda kontinentens befolkningar, jordar, vattentillgångar och städer. Det handlar bland annat om en satsning på varningssystem, men också om en övergång till förnyelsebara energikällor.

-Södra Afrika är mycket sårbart för klimatchocker och vår forskning visar att detta kan få mycket långtgående konsekvenser – genom allt ifrån att barns utveckling hämmas och fler fall av malaria till stigande matpriser och torkor, säger Världsbankschefen Jim Yong Kim i ett uttalande.

Klimatforskaren Doreen Stabinsky, som är knuten till Uppsala universitet, säger till IPS att klimatanpassningen redan nu kostar Afrikas länder stora summor. Detta medan regionens länder även måste arbeta med fattigdomsbekämpning och för en hållbar utveckling.

-Länderna måste lägga sina knappa resurser på att anpassa sig till problem som de inte förorsakat – samtidigt som de drabbas av konsekvenser som de inte kan anpassa sig till, säger Doreen Stabinsky.

Hon påpekar att den nya beräkningen av de framtida kostnaderna visar hur otillräckliga de nuvarande finansieringsmålen är. Till FN:s gröna klimatfond har i ett första skede endast tio miljarder dollar utlovats – vilket ska gå till förebyggande insatser i alla världens utvecklingsländer. Dessutom har bara hälften av dessa pengar hittills inkommit.

Detta samtidigt som kostnaderna endast för Afrika alltså för närvarande beräknas ligga på mellan fem och tio miljarder dollar om året. Doreen Stabinsky menar att de länder som förorsakat klimatförändringarna – i första hand världens rika länder – måste bidra med betydligt större summor.

-Huruvida detta kommer att ske är en mycket avgörande faktor för om klimatmötet i Paris kommer att betraktas som en framgång eller inte, säger Doreen Stabinsky.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *