Över hälften av Afrikas stadsbor lever i slummen

Harare, 150528 (IPS) – Enligt FN-organet UN-Habitat finns det över 570 miljoner människor i Afrika som lever i slumområden. I Nordafrika har antalet minskat på senare år, men södra Afrika har förblivit den region där andelen som bor i slumområden är högst i världen.

I Zimbabwe bor uppskattningsvis 835 000 människor i så kallade informella bosättningar, enligt den brittiska organisationen Homeless International.

-Att bo i slummen har blivit normaliserat i Afrika. Och det handlar om något som är svårbekämpat på grund av en rad faktorer, från politisk korruption till de ekonomiska orättvisor som uppstått på grund av de ökande klyftorna mellan rika och fattiga, säger den zimbabwiske utvecklingsexperten Gilbert Nyaningwe till IPS.

Enligt UN-Habitat bor hela 61,7 procent av den afrikanska stadsbefolkningen i slumliknande bostäder. I hela världen beräknas 863 miljoner människor bo i slummen, en siffra som förväntas stiga till 889 miljoner till år 2020.

Utvecklingen har gått framåt i länder som Egypten, Libyen och Marocko, där antalet sluminvånare nästan har halverats. Även länder som Ghana, Senegal och Uganda har gjort stora framsteg.

I Afrika söder om Sahara tvingats dock fortfarande många miljoner människor leva i områden som karakteriseras av att vara överbefolkade, bestå av usla bostäder och där det saknas tillgång på både rent vatten och fungerande avlopp.

Ekonomen Hector Mutharika, som tidigare arbetade för Malawis regering, menar att korruptionen är en av grundorsakerna till att så många afrikaner tvingas bo i slumområden.

-Lokala myndigheter är ofta mer intresserade av att fylla sina egna fickor med offentliga medel än av att se till att fattiga människor får hyggliga bostäder, säger Hector Mutharika till IPS.

Andra menar att den omfattande arbetslösheten är en av grundorsakerna.

-Slumområden är ett resultat av det enorma antalet arbetslösa, som inte har de pengar som krävs för att förbättra sina boenden, säger Precious Shumba, som är ordförande för den zimbabwiska organisationen Harare Residents Trust.

Han menar att regionens regeringar måste se till att skapa arbetstillfällen, för att på det sättet minska inflyttningen till städerna, dit mängder av människor anländer i jakt på jobb.

Nompumelelo Tshabalala, 41, bor sedan många år i ett slumområde i Johannesburg i Sydafrika. Hon bor tillsammans med sina fyra barn i ett litet hus byggt av korrugerad plåt, och menar att de lokala myndigheterna har ett stort ansvar för situationen.

-Slumområdena är en källa för den billiga arbetskraft som håller industrierna igång. Detta är orsaken till att de lokala myndigheterna inte bryr sig om vår levnadsstandard, säger Nompumelelo Tshabalala till IPS.

De enorma slumområdena har även en mycket negativ inverkan på millenniemålen när det gäller målsättningarna om att förbättra utbildning och sjukvård.

-Det saknas ofta toaletter, vatten och hälsocentraler i slumområden, vilket gör att människor drabbas av sjukdomar, säger Owen Dliwayo från organisationen Youth Dialogue Action Network i Zimbabwe till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *