Dolda miljarder belyser ekonomiska klyftor i Afrika

Harare, 150223 (IPS) – Kapitalflykt och korruption bidrar till inkomstskillnader på den afrikanska kontinenten. Nyligen avslöjades hur den internationella storbanken HSBC i Schweiz bland annat hjälpt miljonärer i Afrika att undvika skatt.

Schweiz har länge varit känt för sin stränga banksekretess. Men nu har en stor läcka från HSBC visat hur banken har hjälpt rika personer runt om i världen undkomma skatt genom att förmögenhet hållits hemlig på konton i Schweiz. Det globala journalistnätverket ICIJ har granskat dokumenten.

De rika bankkunderna har kunnat kopplas till konton på mer än 800 miljarder kronor. Det är en summa som motsvarar hela den svenska statsbudgeten. En del av pengarna kommer från några av de fattigaste länderna i Afrika.

Minst 57 kunder i Uganda uppges ha motsvarande 1,3 miljarder kronor på konton hos HSBC. Världsbanken beräknar att Uganda går miste om intäkter på motsvarande över 1,4 miljarder kronor årligen till följd av korruption.

Det är inte ett brott att ha ett schweiziskt bankkonto. Men nu väcks frågor om skatt har betalats i ursprungsländerna.

Vlok Symington, chef för skatteförvaltningen i Sydafrika, uppgav i en intervju med sydafrikanska Sunday Times att hans kontor ska analysera informationen.

-Uppgifter tyder på att en del av dessa kontoinnehavare har utnyttjat HSBC:s konton för att undvika skatt, sade han.

-Inkomstskillnader skapas genom våra politiska ledares och korrupta rika företagares oftast olagliga exploatering av resurser, säger Claris Madhuku, chef för Platform for Youth Development som arbetar för ökad demokrati i Zimbabwe.

-Afrika har parasiterande politiker som i första hand är intresserade av politisk makt och ekonomiska vinster medan vanliga människor lämnas i periferin, i fattigdom, säger Ernst Mudzengi, politisk analytiker i Zimbabwe.

-Afrikanska länder har inga bra lagar mot korruption och för mycket makt koncentreras till politiker och rika, som till och med har större befogenheter än polisen. De kan samla på sig förmögenheter med vilka medel som helst utan att ifrågasättas, säger Nadege Kabuga, en oberoende utvecklingsexpert i Rwandas huvudstad Kigali, till IPS.

-Det är chockerande hur storbanker som HSBC har skapat ett system där de rika kan sko sig på bekostnad av de fattiga – att miljonärer kan undvika skatt vilket missgynnar de redan fattiga, säger Zenzele Manzini, en oberoende ekonom i Swazilands huvudstad Mbabane.

Koen Roovers, från Financial Transparency Coalition, som belyser ojämlikheter i det finansiella systemet, nämner olika åtgärder för att sätta stopp för olagliga finansiella flöden från utvecklingsländerna.

-Den brittiska hjälporganisationen Christian Aid har beräknat att det behövs omkring 650 000 skattetjänstemän i Afrika söder om Sahara för att nå det globala genomsnittet, säger han.

Organisationen Global Financial Integrity bedömer att närmare en biljon dollar om året lämnar utvecklingsländerna till följd av skatteflykt, korruption och andra typer av ekonomiska brott.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *