Pengar från oljelobbyn kan ha påverkat beslut i kongressen

New York, 150218 (IPS) – Den amerikanska kongressen har gett sitt godkännande till den omdebatterade oljeledningen Keystone XL som ska gå från Kanada till den Mexikanska golfen. En ny analys visar att beslutet har föregåtts av intensiv lobbying från oljeindustrin.

Enligt uppgifter från organisationen Maplight har fem oljebolag lagt motsvarande 490 miljoner kronor på att påverka politiken.

Båda kamrarna i kongressen i USA har nu godkänt oljeledningen Keystone XL. Med röstsiffrorna 270-152 godkände representanthuset i onsdags att oljeledningen börjar byggas med omedelbar verkan. I januari godkände senaten projektet.

Ett kanadensiskt företag, Transcanada, svarar för planeringen av Keystone XL som ska dras från kanadensiska gränsen ner till oljeraffinaderier i Mexikanska golfen. Maplights uppgifter visar att olje- och gasindustrin som finansierat politiska kampanjer i genomsnitt har gett medlemmar av representanthuset som röstat ja till oljeledningen tretton gånger mer – motsvarande 365 000 kronor – jämfört med medlemmar som röstat nej. I senaten har olje- och gasindustrin i genomsnitt gett tio gånger mer – motsvarande nära 2 miljoner – till senatorer som gett sitt stöd till oljeledningen.

Kyle Ash, ansvarig för inhemska och internationella klimatpolitiska analyser hos Greenpeace, säger till IPS att de demokrater som röstat för oljeledningen är oljefinansierade politiker.

Demokrater i senaten som röstat för oljeledningen har fått tre gånger mer pengar och demokrater i representanthuset har fått fem gånger mer pengar än de som röstat emot projektet, enligt Maplight.

-Hur kan vi verkligen lita på att politikerna röstar i allmänhetens intresse när de är beroende av industrins kampanjfinansiering för att bli valda?, säger Pamela Behrsin från Maplight till IPS.

Hon säger att republikanen Kevin Cramer i representanthuset erhållit knappt 1,9 miljoner kronor medan republikanen John Hoeven i senaten erhållit över 2,3 miljoner kronor från olje- och gasindustrin.

-Stora oljebolag tror att de kan köpa röster i Washington och omröstningen om Keystone visar tyvärr att det fortfarande är möjligt. Men det viktigaste är att de stora oljebolagen inte kan köpa det amerikanska folkets stöd. Folket kräver att Obama sätter stopp för oljeledningen och vidtar djärva åtgärder för att bryta beroendet av fossila bränslen för en säkrare framtid för klimatet, säger David Turnbull från Oil Change International som granskar energiinvesteringar.

Eftersom representanthuset och senaten röstat ja till oljeledningen Keystone XL, hamnar frågan därmed på USA:s president Barack Obamas bord, och han har möjlighet att lägga in sitt veto mot planen. Ingen av de båda republikanskt dominerade kamrarna i kongressen lyckades komma upp i den två tredjedelars majoritet som behövs för att åsidosätta presidentens veto. Obama har nu tio dagar på sig att besluta sig om frågan.

Motståndet mot oljeledningen har förenat alla stora amerikanska miljöorganisationer. Studier visar att den olja från kanadensisk oljesand som skulle transporteras i ledningen skulle motsvara koldioxidutsläpp på mer än 181 miljoner ton per år, lika mycket som utsläpp från nära 38 miljoner bilar eller 51 kolkraftverk.

Internationella energimyndigheten, IEA, menar att minst två tredjedelar av jordens kända fossila reserver måste lämnas kvar i marken om vi ska ha en 50-procentig chans att nå målet om att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Oljebolagen Valero, Exxonmobil, Marathon Petroleum, Phillips 66, och Motiva Enterprises står för 45 procent av raffineringskapaciteten i USA och har beskrivits som möjliga användare av oljeledningen.

-Internationella energimyndigheten förklarade nyligen att Keystone XL står i strid med presidentens klimatpolitik och bör stoppas. President Obama har all information som han behöver för att lägga in sitt veto och vi hoppas att han gör det så snart som möjligt, säger David Turnbull.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

Kitty Stapper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *