FN uppmanar Mexiko att agera mot försvinnanden

Genève, 150217 (IPS) – Tiotusentals människor har försvunnit spårlöst under den våldsvåg som rasat i Mexiko under de senaste åren, men myndigheterna saknar tillförlitliga uppgifter på antalet. Detta är en av de brister en FN-kommitté pekar på i en ny granskning av situationen i landet.

Problemet med människor som försvinner spårlöst i Mexiko har nått enorma proportioner. Enligt uppgifter från landets myndigheter, som citerats av Amnesty International, har runt 22 600 människor råkat ut för detta öde under de senaste åtta åren. Men den tyske experten Rainer Huhle, som är en av tio medlemmar i den FN-kommitté som nu har granskat situationen i Mexiko, menar att man inte kan lita på den uppgiften.

-Siffrorna har ändrats flera gånger. Det är ingen statistik som går att lita på, eftersom vi inte vet hur den har tagits fram, säger Rainer Huhle till IPS.

FN:s kommitté för ofrivilliga försvinnanden presenterade sina slutsatser för Mexikos regering i fredags i förra veckan, och i rapporten beskrivs hur vanliga försvinnanden är i “stora delar av landet”, samt att “många av dessa skulle kunna klassas som ofrivilliga försvinnanden”. Rapportförfattarna kommer med flera rekommendationer där de med försiktiga tillrättavisningar uppmanar mexikanska myndigheter att på olika sätt agera.

-Jag anser att analysen är mycket uttömmande, säger María Guadalupe Fernández till IPS.

Hennes son är en av de mexikaner som försvunnit spårlöst, och hon är nu medlem i en organisation för anhöriga till försvunna i delstaten Coahuila. Även juristen Michael Chamberlin, som arbetar för människorättsorganisationen Fray Juan de Larios Diocesan i Coahuila, menar att FN-kommitténs rapport är viktig.

-Det är positivt att kommittén slår fast att det handlar om ett omfattande problem, eftersom det belyser hur stort fenomenet är i Mexiko, säger Michael Chamberlin.

Han menar att det är viktigt att FN-kommittén understryker att bristen på ett detaljerat register över försvunna personer gör det svårare att försöka spåra människor.

De bristande uppgifterna om antalet försvunna personer är ett problem som kommittén lägger stor vikt vid, och man uppmanar de mexikanska myndigheterna att åtgärda denna brist så snart som möjligt.

-Vi hoppas att myndigheterna kommer att meddela oss vad de har lyckats uppnå inom ett år. De måste förstå att detta måste prioriteras, säger Rainer Huhle, som samtidigt understryker att FN-kommittén inte är någon domstol.

FN-kommittén gav även Mexiko ett år på sig för att hantera problemen med migranter från Centralamerika som försvinner i landet på sin väg norrut mot USA. Ett annat krav från kommittén är att landets myndigheter måste “intensifiera sina insatser för att eftersöka, lokalisera och befria” människor som utsatts för påtvingade försvinnanden.

María Guadalupe Fernández, vars 32-åriga son José Antonio Robledo Fernández försvann spårlöst i januari 2009, menar att den nya rapporten är av stor vikt.

-Den sätter ljuset på ett allvarligt problem som har överväldigande konsekvenser i Mexiko, säger hon.

Samtidigt är hon “ytterst tveksam” till att den mexikanska staten kommer att leva upp till de krav som FN-kommittén ställer.

Juristen Michael Chamberlin menar samtidigt att kommittén inte tillräckligt tydligt belyser den straffrihet som råder i Mexiko för tjänstemän som gör sig skyldiga till korruption eller som inte fullgör sina uppgifter.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *