Behandling av fistel kan bryta kvinnors isolering

Kabul, 140919 (IPS) – Unga kvinnor riskerar att drabbas av fistel i samband med komplicerade och långvariga förlossningar – vilket är ett vanligt problem i Afghanistan. Men förutom svåra skador i underlivet kan fistel även ge allvarliga sociala problem. På Malalai-sjukhuset i Kabul genomförs operationer för att avhjälpa skadorna.

Kvinnor med fistel kan inte kontrollera sin urin eller avföring, vilket leder till att de ofta blir utstötta av sina män och av samhället.

-Lukten av avföring och urin leder till isolering. Männen överger kvinnorna och de blir brännmärkta för alltid, säger Pashtoon Kohistani, läkare vid Malalai-sjukhuset.

En vårdcentral i Badakhshan, cirka 30 mil nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, och Malalai-sjukhuset är de enda vårdkliniker i landet som har en särskild avdelning för kvinnor med fistel.

-Kejsarsnitt finns inte som alternativ för de flesta afghanska kvinnor. Barnet kan dö inuti dem när de försöker föda samtidigt som det spricker mellan vaginan och urinröret. Urin- eller avföringsläckage är den mest omedelbara konsekvensen, säger Pashtoon Kohistani till IPS.

Nazifah Hamra, chef för fistelavdelningen på Malalai-sjukhuset, säger att många av patienterna gift sig i tidig ålder och lider av näringsbrist.

Rukia, 26, från en liten by i provinsen Balkh nordväst om Kabul är en av kvinnorna som återhämtar sig efter en lyckad operation i en sal på sjukhusets andra våning.

-Jag var 15 år när jag gifte mig, och 17 när jag blev gravid. När jag skulle föda hade jag fruktansvärt ont och vägen till Kabul var avstängd så jag fördes till sist till Bamiyan, 15 mil öster om Kabul, berättar hon.

Hennes barn avled i innan förlossningen och den outbildade personal gjorde bara saken värre.

-Hon blev brutalt stympad av vårdpersonalen, säger Nazifah Hamra, som påpekar att sjukvården i Afghanistan är mycket eftersatt.

Rukias man lämnade henne och gifte sig med en annan kvinna så hon hade inte något annat val än att flytta tillbaka till sina föräldrar där hon har bott de senaste nio åren. Hennes största sorg är att hon aldrig kommer att få barn.

Najiba, 32, från provinsen Baghlan i norra delen av landet, har just opererats efter att ha levt med obehandlad fistel i 14 år. Hon kommer från en liten by på landsbygden och gifte sig när hon var 17 och födde en son ett år senare, efter en tre dagar lång förlossning.

-Lyckligtvis hörde min man om detta sjukhus på radion, säger hon och ler stort.

I en rapport från 2013 lyfte människorättsorganisationen Human Rights Watch fram hälsoriskerna med att unga kvinnor gifter sig tidigt. -Skadorna bland de unga mödrarna, bland barnen och för det afghanska samhället är oöverskådliga, sade Brad Adams, Asienchef vid Human Rights Watch.

Annette Sachs Robertson, representant i Afghanistan för FN:s befolkningsfond UNFPA säger att de sedan 2007 arbetat i nära samarbete med det afghanska hälsoministeriet.

-Man ser nästan aldrig liknande fall i västvärlden. Vi har utbildat kirurger och försett Malalai-sjukhuset med utrustning. Över 435 patienter har kunnat behandlas och vi har planer på att skapa liknande kliniker i Jalabad, Mazar och i Herat.

Det beräknas att 4 av 1000 kvinnor i reproduktiv ålder i sex provinser i landet drabbats av fistel. En fjärdedel av dessa var yngre än 16 år när de gifte sig och lika många skadades i samband med sin första förlossning. Det visar uppgifter från 2011 från landets hälsoutvecklingsprogram.

Världshälsoorganisationen räknar med att över två miljoner unga kvinnor i Afrika och Asien lever med obehandlad fistel.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *