Världens sista urskogar hotade

Uxbridge, 140912 (IPS) – Världens urskogar skövlas i snabb takt och det sker främst i Kanada – inte i Brasilien eller Indonesien där avverkningen fått stora rubriker.

En ny satellitstudie visar att sedan år 2000 har mer än 104 miljoner hektar skog – ett område tre gånger så stort som Tyskland – förstörts.

-Var fjärde sekund går ett område stort som en fotbollsplan förlorat. Omfattningen av förlusterna är mycket upprörande och har globala konsekvenser, säger Christoph Thies, ansvarig för skogsfrågor vid Greenpeace International.

Skogen spelar en avgörande roll i klimatregleringen. Den snabba avskogningen i världen bidrar till högre utsläpp av koldioxid i atmosfären än utsläppen från världens alla bilar, lastbilar, fartyg och flygplan, enligt Christoph Thies.

-Världens regeringar måste snarast vidta åtgärder för att skydda orörda skogar genom att skapa fler skyddade områden, stärka rättigheterna för befolkningar i dessa områden samt övertyga möbeltillverkare och andra om att inte använda trä från urskogar, säger han.

Greenpeace har i Intact Forest Landscapes tillsammans med universitetet i Maryland, World Resource Institute och Världsnaturfonden i Ryssland tagit fram en global världskarta över världens sista orörda urskogar med hjälp av satellitbilder.

Den nya studien visar att hälften av förstörelsen eller skövlingen av skogar har skett i Kanada, Ryssland och Brasilien. Omkring 65 procent av världens urskogar finns i dessa länder. Skövlingen i Amazonas och i Indonesien har fått stor uppmärksamhet i medierna men sedan år 2000 är det i Kanada som skogsområden försvinner i snabbast takt. Landet står för 21 procent av den globala avskogningen medan Indonesien endast står för 4 procent.

-Utvinning av oljesand och skiffergas samt avverkning och vägbyggen är de största orsakerna, säger Peter Lee från organisationen Global Forest Watch Canada.

En ökning av skogsbränder är en annan orsak. Till följd av klimatförändringarna har borealskogar och myrar torkat ut och blivit mer sårbara för bränder. I Albertaregionen har mer än 12,5 miljoner hektar skog genomkorsats av vägar, ledningar och annan infrastruktur, berättar Peter Lee för IPS.

Utvinningen av oljesand och skiffergas väntas fördubblas och eventuellt tredubblas under de kommande tio åren.

-Intresset för att bevara urskogarna är svagt på både federal eller provinsiell nivå, säger Peter Lee.

I urskogarna finns många av jordens alla vilda djur som sibiriska tigrar, orangutanger och andra djur som behöver stora områden att röra sig över, säger Nigel Sizer vid World Resources Institute.

Även om skogar kan återhämta sig kan det ta många årtionden och ibland mer än ett århundrade. Om arter dör ut eller om för få blir kvar tar det lång tid för ekosystemen att återhämta sig – om det över huvud taget är möjligt.

Ekosystemen förser mänskligheten med oersättliga värden – lagring och rening av vatten, rening av luften, minskade halter av koldioxid och produktion av syre, samt mat och trä. Värdet av detta är mycket större än värdet av det timmer eller den betesmark som områdena kan ge kortsiktigt, säger Nigel Sizer.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *