Global panel vill avkriminalisera narkotikabruk

Washington, 140910 (IPS) – En internationell panel bestående av flera tidigare presidenter och FN-toppar hävdar i en färsk rapport att den globala narkotikapolitiken måste ändra fokus – från förbudslinjen till en avkriminalisering.

I panelen, kallad Global Commission on Drug Policy, ingår bland andra den tidigare FN-chefen Kofi Annan samt den tidigare brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso. I en rapport som lanserades på tisdagen hävdar panelens medlemmar att den narkotikapolitik som bedrivits i fyra decennier, “kriget mot narkotikan”, har misslyckats och att det därför behövs en ny linje, där mänskliga rättigheter och hälsofrågor står i centrum.

“I denna rapport har vi lagt fram en bred handlingsplan för hur man ska få kontroll över narkotikan,” skriver kommissionens ordförande Fernando Henrique Cardoso. Enligt honom har den narkotikapolitik som betonar hårda straff bland annat lett fram till “mer våld, stora grupper fängslade personer” och en ökad laglöshet i världen. Cardoso skriver vidare att kommissionen “istället förordar en narkotikapolitik som sätter folkhälsan, människors säkerhet, rättigheter och utveckling i centrum”.

I rapporten uppmanas världens regeringar bland annat i stället att skapa en reglerad narkotikamarknad, till en början för cannabis, kokablad och vissa andra droger. Dessutom uppmanas världens länder att försöka hitta alternativ till fängelsestraff för personer som begått mindre allvarliga narkotikabrott utan inslag av våld. Rapportförfattarna menar att det är dags att inta en mer pragmatisk inställning till narkotikan och att försöka pröva sig fram till en mer lyckosam linje.

Rapporten lanseras medan världens regeringar har börjat förbereda sig för FN:s särskilda möte om narkotika år 2016.

Panelens rekommendationer har fått ett blandat mottagande från USA, det land som till stora delar drivit på den internationella narkotikapolitiken ända sedan president Richard Nixon deklarerade “krig mot narkotikan” redan 1971.

-Vi håller med om att vi ska använda oss av vetenskapligt baserade metoder och satsa på alternativ till fängelsestraff för icke våldsamma narkotikabrottslingar, säger Cameron Hardesty vid USA:s nationella drogkontrollbyrå, ONDCP.

Samtidigt vänder sig Cameron Hardesty mot tanken på att en legalisering av narkotika skulle leda till en förbättrad folkhälsa och en ökad trygghet. Hon menar att erfarenheterna i förhållande till tobaks- och alkoholindustrin talar ett annat språk.

-En kommersialisering har lett till ett ökat bruk, inte ett minskat – vilket i sin tur lett till en ökning av de skador som tobak och alkohol orsakar, säger Cameron Hardesty.

Men trots denna kritik menar oberoende analytiker att panelens rekommendationer sannolikt kommer att öka temperaturen i den pågående debatten om narkotikafrågor – kanske främst för att kommissionens medlemmar har en sådan tyngd.

Vid sidan av Cardoso och Annan består panelens 21 medlemmar även av bland andra FN:s tidigare människorättskommissarie Louise Arbour, den tidigare colombianske presidenten Cesar Gaviria, Polens tidigare president Aleksander Kwasniewski, Chiles tidigare president Ricardo Lagos, Mexikos tidigare president Ernesto Zedillo, samt USA:s tidigare utrikesminister George Shultz.

Flera av kommissionens medlemmar deltog vid den presskonferens som hölls i samband med att deras rapport lanserades i New York på tisdagen.

-Detta är en mycket viktig rapport som kommer att tvinga fram en mer seriös diskussion och debatt, säger Michael Shifter, ordförande för den inflytelserika tankesmedjan Inter-American Dialogue.

Michael Shifter menar att den nya rapporten kommer att driva på diskussionen om den förändring av narkotikapolitiken som redan har inletts på delstatsnivå i USA och i vissa latinamerikanska länder.

År 2011 publicerade kommissionen sin första rapport, där det så kallade kriget mot narkotikan utmålades som ett misslyckande samt där man rekommenderade en mer öppen debatt om frågan att avkriminalisera vissa droger.

Den rapporten gav ett visst politiskt stöd för ledarna i Mexiko, Colombia och Guatemala att genomföra reformer, medan Uruguay i december förra året gick så långt att man införde en reglerad statlig produktion, distribution och försäljning av cannabis.

I USA har samtidigt nästan hälften av landets delstater legaliserat medicinsk användning av marijuana, medan 17 delstater har avkriminaliserat innehav för personligt bruk. I delstaterna Colorado och Washington har cannabis legaliserats.

I stort sett alla analytiker menar att kriget mot knarket har varit ett stort misslyckande. Medan mångmiljarder satsats för att stoppa knarket har priset på droger fortsatt att sjunka.

I sin rapport menar panelen att de nuvarande satsningarna i narkotikapolitiken – med fokus på hur mycket narkotika som beslagtas, hur många som grips och döms – “fundamentalt bör omarbetas”. I stället menar rapportförfattarna att “betydligt viktigare” riktmärken bör styra politiken, bland annat satsningar på att minska narkotikans skadeverkningar i form av överdoser, spridning av hiv, kriminalitet, våld, människorättsbrott samt de kriminella organisationer som tjänar stora pengar på knarkhandeln.

Panelen menar att världens länder måste bli “betydligt mer strategiska” i sina insatser för att minska de kriminella organisationernas makt, samt understryker att mer “militariserade” tillslag istället kan leda till fler våldsbrott och en minskad säkerhet för allmänheten – samtidigt som vare sig narkotikaproduktionen, smugglingen eller konsumtionen av droger minskar.

Enligt rapporten bör narkotikahandeln på längre sikt regleras ansvarsfullt av statliga myndigheter. Annars menar panelens medlemmar att “narkotikahandeln kommer att förbli i händerna på organiserade brottslingar”. “I slutänden handlar det om ett val där myndigheter eller gangsters har kontrollen – det finns inget tredje alternativ där man bara kan få narkotikahandeln att försvinna”, skriver rapportförfattarna.

John Walsh, expert på narkotikafrågor vid människorättsorganisationen Washington Office on Latin America, Wola, menar att den nya rapporten har ett gott syfte.

-Tanken med denna rapport är att säkerställa att det inte blir en återupprepning av tomma slagord som “en narkotikafri värld”, vilket var temat för FN-konferensen om droger 1998.

John Walsh menar att panelen med sin rapport vill skapa en situation där narkotikafrågan blir föremål för en verklig debatt.

-Det betyder inte att världens länder kommer att ställa sig bakom ett paradigmskifte där legaliseringar ersätter förbud, men förhoppningen är att det inte ska gå att ignorera dessa frågor, säger John Walsh.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *