Karachis underbemannade poliskår ersätts av privata vakter

Karachi, 140828 (IPS) – Mord och kidnappningar är vardag i den pakistanska jättestaden Karachi. Kritiker menar att brottslingarna har fått fritt spelrum eftersom poliskåren är kraftigt underbemannad. Stadens rika invånare har hittat en egen lösning – de omger sig av inhyrda livvakter och färdas i bepansrade bilar.

Sekteristiska mord, utpressningar, knarkhandel, kidnappningar och markstölder är alla fenomen som ökat i Karachi, en hamnstad med upp emot 20 miljoner invånare. För att skydda sig har stadens elit i allt högre grad börjat anlita privata beväpnade säkerhetsvakter. Men bedömare menar att den utvecklingen bara förvärrat situationen och gjort staden ännu mer farlig, eftersom det redan finns mer än tillräckligt med skjutglada personer på gatorna.

En ny statlig studie visar att det finns 14 400 poliser i Karachi som arbetar med att upprätthålla lag och ordning. Detta trots att staden anses vara en av de farligaste i världen, under förra året begicks hela 2 700 mord här.

Samtidigt har utvecklingen i staden, som pågått i två decennier, banat väg för de privata säkerhetsföretagen. Enligt Nisar Sarwar, som tidigare var ordförande för säkerhetsbolagens förbund APSAA, så finns det runt 300 000 registrerade privata säkerhetsvakter i Pakistan, varav 50 000 beräknas vara verksamma i Karachi.

Nisar Sarwar säger att det vid sidan av de 1 500 privata säkerhetsföretagen i landet dessutom finns mängder av mindre säkerhetsgrupper, vars personal bär avancerade skjutvapen.

Myndigheterna har genomfört vissa satsningar för att bekämpa kriminaliteten, men lokalbefolkningen är ofta kritisk mot rättssamhällets insatser. Nisar Sarwar, som nu är chef för säkerhetsbolaget Delta Security Management, bekräftar att många av stadens rikaste familjer vänder sig till privata alternativ för att få skydd.

Även den tidigare polischefen Mushtaq Shah menar att efterfrågan på säkerhetsvakter är mycket hög.

-Det finns runt 20 000 banklokaler i staden, liksom konsulat, affärsmän och fabriker. Hur skulle dessa kunna skyddas utan privata säkerhetsföretag?, säger han.

Mushtaq Shah menar att ett av problemen är att politikerna i allt för hög grad lägger sig i polisens arbete.

-Ge polischefen fullt mandat att själv styra sitt lag i tre års tid, och du skulle märka skillnaden.

Själv säger Mushtaq Shah att han efter ett år som polischef tröttnade på politiken och valde att kliva åt sidan.

Det är mycket vapen i omlopp i Pakistan. Enligt GunPolicy.org finns det runt 18 miljoner vapen i händerna på den pakistanska allmänheten.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Zofeen Ebrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *