Ryssland stärker greppet om landets medier

Moskva, 131216 (IPS) – Den statliga nyhetsbyrån RIA-Novosti läggs ner av president Vladimir Putin. Därmed försvinner en av få relativt oberoende ryska nyhetsförmedlare och den ersätts istället av en ny nyhetsbyrå som enligt kritiker bara kommer att bli regeringens språkrör.

President Vladimir Putin meddelade oväntat i förra veckan att RIA-Novosti stängs ned med omedelbar verkan, och att den anrika statliga nyhetsbyrån i stället kommer att ersättas av byrån Rossia Segodnya (Ryssland idag). Chef för den nya nyhetsbyrån blir Dmitrij Kiseljov, en mycket konservativ tv-journalist som också är en av regeringens tydligaste anhängare inom medierna.

Enligt den ryska regeringen genomförs förändringarna av ekonomiska skäl. Men kritiker menar att sanningen är en annan.

-Det handlar om att ytterligare en medieinstitution förvandlas till en propagandabyrå, där alla RIA-Novostis tillgångar nu ska utnyttjas för propaganda, säger Tatiana Gomozova, som är politisk journalist vid radiostationen Kommersant.

Trots att RIA-Novosti var en statlig nyhetsbyrå betraktades den som en av landets mest oberoende i det ryska medielandskapet som är hårt reglerat och till stora delar statligt styrt. Nästan alla landets tv-kanaler kontrolleras av staten, medan de flesta regionala dagstidningar, främst på grund av ekonomiska skäl, styrs av de lokala myndigheterna.

I de riksspridda nyhetstidningarna förekommer det dock en viss oberoende och kritisk bevakning av vissa frågor. Oberoende reportrar som granskar staten, i synnerhet när det gäller frågor om mänskliga rättigheter, riskerar dock att utsättas för hot och trakasserier.

De ryska myndigheternas hårda grepp om landets medier framgår även i det faktum att Ryssland ligger på plats 148 i Reportrar utan gränsers index över hur väl pressfriheten respekteras i världens länder. På den listan ligger Ryssland efter länder som Libyen, Angola och Afghanistan.

Att en av regeringens främsta anhängare inom medierna nu har utsetts till chef för den nya nyhetsbyrån Rossia Segodnya pekar enligt kritiker på att den statliga kontrollen knappast är på väg att avta.

Dmitrij Kiseljov har som programledare gjort sig känd för sina ultrakonservativa och Putintrogna åsikter. Han har tidigare hyllat Stalins politik, men uppmanade även nyligen till att homosexuellas hjärtan bör brännas efter att de avlidit. Nyligen attackerade Dmitrij Kiseljov Sverige i sitt program på tv-kanalen Rossija samt utrikesminister Carl Bildt för dennes engagemang i Ukraina. Bland annat påstods att Carl Bildt är en före detta CIA-agent och att Sverige vill få in Ukraina i EU för att få revansch för nederlaget i Poltava.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *