Indiska bybor tar strid mot arméns träningsområde

Srinagar, 131205 (IPS) – Den indiska armén har sedan länge använt ett stort och vackert ängsområde i Kashmirdalen i norra Indien som träningsområde. Men enligt lokalbefolkningen har hundratals människor genom åren skadats svårt av granater som armén lämnat efter sig, och nu kräver byborna att området stängs.

Den indiska armén har hyrt området Tosamaidan i Kashmir av de lokala myndigheterna sedan 1964, men nu när det 50-åriga hyresavtalet börjar närma sig sitt slut kräver de boende runt området att det inte ska förnyas.

Byborna hävdar att många hundratals människor genom åren har skadats svårt av de blindgångare och odetonerade granater som armén har lämnat efter sig. Enligt statistik förmedlad av Kashmirs delstatsminister Omar Abdullah har 63 människor dödats av arméns kvarlämnade krigsmaterial genom åren.

Bybon Reshma berättar att hennes 19-årige son för flera år sedan dödades av en kvarlämnad granat i samband med att han besökte ängsområdet.

-Barn ska inte behöva dö på det viset, säger Reshma till IPS.

Den vackra Kashmirdalen har under flera decennier stått i centrum för en långvarig konflikt mellan Indien och Pakistan. År 1989 inledde separatister en konflikt i delstaten som sedan dess har kostat minst 60 000 människor livet. Oroligheterna har även lett till att den indiska armén samlat stora trupper i delstaten.

Armén vill förlänga kontraktet för träningsområdet Tosamaidan med ytterligare 20 år när det nuvarande avtalet löper ut i april nästa år. Men befolkningarna i ett 30-tal byar som lever i närheten av området driver en kraftfull kampanj för att så inte ska ske. Vid sidan av alla skadade och dödade människor hävdar byborna även att mängder av boskap gått förlorade på grund av arméns kvarlämnade granater – samtidigt som de ekonomiska kostnaderna blivit höga på grund av uteblivna inkomster från turism.

-Vi vill inte att våra barn ska behöva lida på samma sätt som vi har gjort, säger trebarnsmamman Fatima Begam som bor i byn Khag.

Bybornas kamp mot träningsområdet har även fått stöd från människorättsaktivister från andra delar av Indien. Arjumand Talib, som skrivit mycket om konflikten i Kashmir, påpekar att lokalbefolkningen runt Tosamaidan också har drabbats hårt ekonomiskt.

-Dessa artilleriövningar har slagit mot både jordbruket och boskapen och dessutom spolierat alla möjligheter att utveckla området till att en turistdestination, säger Arjumand Talib.

Bybor berättar att kvarlämnade granater inte bara dödar boskap som betar inne i arméns träningsområde. Dessutom leder somrarnas häftiga regnväder till att granater sköljs bort med vattenmassorna och sprids utanför området.

I våras fick den lokale aktivisten Raja Muzaffar ett samtal från en bybo som upptäckt en granat i ett vattendrag.

-En bybo ringde och sa att han sett ett misstänkt föremål i en bäck. Jag ringde omgående till polisen som såg till att granaten togs omhand. Men tyvärr sker det alltför ofta att människor som upptäcker dessa granater själva börjar fingra på dem, eller oavsiktligt råkar kliva på granaterna, säger Raja Muzaffar till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *