Miliser och straffrihet hotar bräcklig fred i Libyen

Tripoli, 131119 (IPS) – Starka protester i Tripoli har riktats mot de mäktiga milisgrupperna och deras straffrihet. Den svaga staten, spridningen av vapen och spänningarna mellan olika milisgrupper har lett till en ökad instabilitet i landet.

En stötfångare hänger lös efter en bilolycka på Omar Mukhtar Avenue i centrala Tripoli. Ingen människa har skadats men på ett par sekunder har det samlas människor kring bilen.

-Glöm försäkringsbolag. Här i Libyen är det största problemet att du kan stöta på någon som bär vapen, alla har ett i handskfacket. Du har två alternativ – antingen ger du dig av obemärkt eller så ringer du en bror eller kusin inom milisen som backar upp dig med tungt artilleri, säger 30-årige Mansur.

Polisen och armén finns på pappret men inte i den libyska vardagen. Säkerheten ansvarar otaliga rebellgrupper för, som stred mot förre diktatorn Muammar Gaddafi, och som endast visar lojalitet med lokala ledare eller enskilda intressen.

Enligt uppgifter från regeringstjänstemän finns uppemot 250 000 personer inom olika milisgrupper, men ingen vet den exakta siffran.

Men spänningarna har varit stora i Libyen sedan i fredags i samband med de största sammandrabbningarna sedan den blodiga revolten som störtade Gaddafi för två år sedan. En fredlig demonstration i Tripoli i protest mot milisernas straffrihet slutade med 48 döda och nära 500 skadade efter att milismän hade öppnat eld.

Nya demonstrationer har följt, däribland en vid Algeriettorget i centrala Tripoli i söndags.

-Vi visste alla att Gaddafi kunde mörda kallblodigt, men hur är det möjligt att de som hjälpt oss att störta honom gör samma sak? En av mina grannar dödades och en annan fördes till Italien efter att ha blivit allvarligt skadad, säger Abdul Hamid Najah, lokal jurist som var en av dem som deltog i protesterna vid Algeriettorget.

Han säger att regeringens passivitet är den största anledningen till instabiliteten i Libyen efter kriget.

-Så länge miliserna är kvar i Tripoli kommer våldet bara att öka, säger Mosarek Hobrara , en annan av demonstranterna som arbetar med medling genom Centre for Humanitarian Dialogue, en oberoende organisation som arbetar med konfliktlösning.

Efter fredagens dåd utfärdade den libyska regeringen två dagars undantagstillstånd i den annars så livliga huvudstaden Tripoli. Butiker, lokala skolor och universitetet höll stängt.

-I Tripoli känner jag mig bara helt säker i Gorji, sydväst om huvudstaden, eftersom den lokala milisen är berber, säger Shokri, som tillhör berberna, den största minoritetsgruppen i Libyen som utgör cirka tio procent av landets befolkning.

Kemal Hassan är en av tusentals tunisier som arbetar i Tripoli och som sökt sig hit eftersom turismen minskat i hemlandet. Han säger att han aldrig går ut efter klockan 18 och att han inte har lämnat hotellet sedan i fredags.

-Det skjuts planlöst på gatorna titt som tätt. De flesta här verkar ha vant sig vid det, men det är inget jag kan vänja mig vid, säger Kemal Hassan.

Det händer också att man blir stoppad på gatan och tillfrågad om att visa upp dokument. I Tripoli stoppades IPS av en grupp tonåringar beväpnade med maskingevär som klev ur en ranglig bil och krävde att få se pass. Sådana trakasserier är dock ett relativt litet problem.

I flyktinglägret Fallah söder om Tripoli dödades en person av milis i lördags. En person som vill bli kallad Muftar, och som är en av dem som fördrivits från staden Tawargha, säger att män som kom med en bil med en Misrata-dekal på vindrutan frågade om folket i lägret var från Tawargha. Staden Tawargha var ett av Gaddafis sista fästen under kriget.

-Dagen efter återvände de, riktade sina vapen mot oss och dödade en person och skadade två, säger Muftar.

Flyktingfamiljer från Tawargha visar IPS en lista av namn på släktingar som påstås ha kidnappats under vapenhot av miliser från Misrata under de senaste veckorna.

Människor från alla samhällsskikt klagar på säkerhetssituationen i landet. Wail Brahimi är en av de libyer som återvände till landet för att bidra till återuppbyggnaden.

-Hittills har vi undvikit ett nytt krig genom en bräcklig maktbalans, men vi är alla medvetna om att detta inte kan hålla särskilt länge till. Vi kan stå på randen till ett inbördeskrig efter händelserna i fredags, säger Brahimi som tidigare arbetade som jurist vid University of London och som nu överväger att återvända till Storbritannien.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *