Ryska miljögrupper uppger att de trakasseras inför vinter-OS

Moskva, 131115 (IPS) – Ryska miljöaktivister som bevakar uppbyggnaden inför vinter-OS i Sotji hävdar att de utsätts för allt hårdare trakasserier och bevakning från landets myndigheter inför vinterspelen. Enligt aktivisterna är de ryska myndigheterna fast beslutna att inte låta några miljöskandaler störa vinterspelen.

I februari nästa år ska vinter-OS gå av stapeln i staden Sotji i Ryssland. Men lokala miljöaktivister har i flera års tid varnat för vad de hävdar är allvarliga skador av stränder vid Svarta Havets kust, samt miljöskador i Sotjis nationalpark och ett annat naturreservat som ligger nära den blivande OS-staden.

Aktivisterna menar samtidigt att de utsätts för allt hårdare trakasserier – i form av hot och skrämseltaktik, telefonavlyssningar och gripanden från de myndigheter som uppges vara fast beslutna att undvika några miljöskandaler i samband med OS.

-Trakasserierna ökar. Organisationer och deras medlemmar utsätts för hårdare påtryckningar, säger Andrej Petrov, som är chef för Greenpeace i Ryssland, till IPS.

Det är särskilt en miljöorganisation som har råkat illa ut – Environmental Watch on North Caucasus, EWNC. Två av organisationens medlemmar, däribland dess ledare Andrej Rudomacha, greps enligt EWNC av polisen efter att ha blivit utsatta för falska anklagelser. De båda aktivisterna släpptes senare och uppger att de både skuggades och troligen fick sina telefoner avlyssnade innan de hämtades av polisen.

Men det har även förekommit än allvarligare uppgifter. EWNC-aktivisten Vladimir Kimajev tvingades nyligen uppsöka sjukhus efter att ha varit med om en trafikolycka som orsakades av att bromsen på hans moped slutat att fungera. Till lokala medier har Kimajev uppgett att någon medvetet mixtrat med bromsen.

Andrej Rudomacha, ordförande för EWNC, menar att händelserna hänger samman.

-Det är självklart så att de repressalier vi har drabbats av beror på myndigheternas oro över att vi ska fortsätta att avslöja laglösheten i planeringen inför Olympiaden, säger Andrej Rudomacha till IPS.

Ryska myndigheter har ifrågasatts hårt om de miljömässiga effekterna av OS-arrangemanget. Detta trots att arrangörerna har utlovat att de kommande vinterspelen ska gå till historien för störst miljöhänsyn samtidigt som ryska myndigheter har meddelat att inga resurser ska förslösas under tävlingsdagarna mellan den 7 och 21 februari.

Samtidigt har det avslöjats att det statliga järnvägsbolaget i arbetet inför OS har dumpat tonvis med avfall på en olaglig soptipp strax norr om Sotji – en dumpning som riskerar att förgifta de lokala vattenreserverna.

Nyheten var pinsam för de ryska myndigheterna eftersom den avslöjades samtidigt som Internationella olympiska kommittén, IOC, anordnade en konferens om idrott och miljöfrågor i Sotji. Varken EWNC eller den ryska avdelningen av Greenpeace var inbjudna till denna konferens och Världsnaturfonden, WWF, valde att bojkotta evenemanget med hänvisning till den miljökritik som riktats mot arrangörerna av vinter-OS.

IOC:s ledamöter valde dock att ge ett tydligt godkännande till organisatörerna och meddelade att dessa hade följt alla miljöföreskrifter i sitt arbete för att anordna OS.

Efter avslöjandet om den illegala sopdumpningen krävde dock vissa IOC-ledamöter att en fullständig utredning om fallet skulle genomföras. IOC har även meddelat att det är de lokala myndigheternas ansvar att ta hand om den olagliga soptippen.

Rysslands miljömyndigheter uppger att man har dömt ut böter till det statliga järnvägsbolaget, som för närvarande arbetar med att bygga klart en väg- och järnvägslinje som ska löpa mellan olika platser för OS-tävlingarna. Järnvägsbolaget har å sin sida hävdat att det var en underleverantör som gjorde sig skyldig till dumpningen, och att de nu har löst problemet. Detta uttalande kom samtidigt som det fortfarande inkom uppgifter om att lastbilar dumpade avfall på den utpekade platsen.

Boende i och runt Sotji har dessutom rapporterat om flera andra mindre dumpningsplatser som uppstått i området. Miljögrupper menar dock att de illegala dumpningarna av sopor bara är ett av flera miljöproblem som orsakats av OS-förberedelserna. De menar att tusentals hektar skyddsvärd skog har förstörts, liksom lekvatten för fisk, och övervintringsplatser för olika djurarter.

Ryska myndigheter har dock förnekat att OS-satsningen lett till några allvarliga miljöproblem och vidhåller att man lever upp till de krav man förbundit sig till.

Kritiker har dock påpekat att det ingenstans i OS-budgeten, som ligger på motsvarande 51 miljarder dollar och som är den största i OS-historien, finns några uppgifter om hur byggsopor ska tas omhand.

Flera ryska lagar har dessutom ändrats för möjliggöra OS-satsningen. Förra året avlägsnade premiärminister Vladimir Putin de krav som fanns på att det skulle byggas återvinningsanläggningar i Sotji, vilket ledde till att de lokala myndigheterna kunde bränna osorterade sopor istället för att satsa på återvinning.

Mellan 2006 och 2009 ändrades också landets miljölagar för att det skulle bli möjligt att anordna sportevenemang i nationalparker och fälla skyddsvärda skogar för att skapa utrymme vid OS-arrangemang.

Ryska myndigheter tycks också vara fast beslutna att inte låta några protester störa vinterspelen. Enligt ett beslut kommer alla former av massmöten att vara förbjudna i större delen av Sotji och dess omgivningar mellan 7 januari och 21 mars nästa år.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *