Växande intresse för Kigalis modevecka

Kigali, 131113 (IPS) – I Rwanda finns en modeindustri med internationella ambitioner. Modeveckan i Kigali arrangerades nyligen i samarbete med nyckelpersoner bakom New Yorks modevecka.

Den rwandiska designern Colombe Ituze Ndutiye var den första rwandier att äga ett eget klädmärke och hon var också en av tio lokala klädskapare som visade kollektioner under den andra upplagan av Kigalis modevecka den 4 till 8 november.

-Normalt använder vi de traditionella accessoarerna vid bröllop, men jag har kombinerat dem med den västerländska kulturen, säger Ndutiye till IPS.

Hennes intresse för mode väcktes efter att hon träffat en belgisk klädskapare i Rwanda. Och genom ett mentorsprogram kallat Peace Through Business som amerikanska Institute for Economic Empowerment of Women står bakom fick hon kontakt med Laurie DeJong som arbetar med New Yorks modevecka.

Genom Peace Through Business kopplas kvinnliga företagare i västvärlden ihop med kvinnor i Afghanistan och Rwanda för samarbeten. Ndutiye har inte deltagit i programmet men fick genom dess initiativtagare kontakt med DeJong som fungerat som mentor för henne under två års tid.

-New Yorks modevecka är en av de största händelserna i staden och ger mer inkomster till New York än något annat. Jag tror att potentialen för industrin i Rwanda är lika stor, säger DeJong till IPS.

DeJongs företag har bistått med utrustning, estrad, ljud och ljus och hjälp med marknadsföring under modeveckan i Kigali.

Rwandas ekonomi har tagit stora kliv framåt sedan folkmordet 1994. Förr fanns en liten industrisektor med tillverkning av tvål, textilier, dryck, möbler och varor av plast som saknade konkurrenskraft. Nu vill regeringen att landet blir det nya Singapore med främjande av innovationer och informationsteknik. Det visar en rapport som presenterades i oktober av sydafrikanska Consultancy Africa Intelligence. Enligt rapporten har sektorn för informations- och kommunikationsteknik vuxit kraftigt i Rwanda.

Det finns förhoppningar om att Rwanda ska bli lika framgångsrikt inom modesektorn. John Bunyeshuli som sedan två år tillbaka har ett företag som arbetar med att stödja den rwandiska modeindustrin säger att Rwanda är ett nytt land som fortfarande behöver tid för att komma ikapp.

Candy Basomingera och Sonia Mugabo är två klädskapare i Rwanda som lanserat en ny kollektion och som planerar att sälja sina kläder via en nätbutik inom kort. Den rwandiska kläddesignern Michaella Rugwizangoga påpekar att modeindustrin i Västafrika funnits mycket längre och framhåller att nigerianska och ghananska klädskapare säljer kläder i London.

-Mode är en ny industri i Rwanda så många följder utvecklingen med spänning och nyfikenhet, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Amy Fallon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *