Högerextrema grupper på offensiv vid klimattoppmöte

Warszawa, 131113 (IPS) – Samma dag som FN:s klimattoppmöte på måndagen inleddes på nationalarenan i den polska huvudstaden genomförde polska högerextremister en stökig marsch på den andra sidan av floden Wisla för att fira landets självständighetsdag. Dagen innan hade många av deltagarna medverkat vid ett möte där klimathotet förnekades.

Att Polen står värd för årets klimattoppmöte beror på att det var det enda landet i Central- eller Östeuropa som var intresserade av att anta utmaningen, då det i år var regionens tur. Samtidigt ifrågasätter många att just Polen skulle kunna ha en konstruktiv roll i de pågående förhandlingarna, då landet på senare år har varit EU:s motsträviga kolgigant i fråga om nya klimatmål.

Våren 2012 blockerade Polen på egen hand införandet av en EU-plan för att stegvis minska koldioxidutsläppen fram till år 2050. Denna höst har landet dessutom meddelat att man planerar att förhindra att EU slår fast nya mål för år 2030.

Polens motsträvighet beror på landets beroende av kolkraft. Nästan 90 procent av landets elförsörjning kommer från kolkraften, som är den smutsigaste formen av fossila bränslen, och inget pekar på att landet är beredd att ompröva den energipolitiken.

I september höll landets premiärminister Donald Tusk ett tal i staden Katowice, där han slog fast att Polens framtida energi ska vara inriktad på brunt och svart kol samt skiffergas.

“En del vill att kolen ska fasas ut, men för att uppnå självständighet i energisektorn krävs det inte bara en diversifiering av energiresurserna, utan också maximalt utnyttjande av de egna resurserna”, sa han.

Men trots att den polska regeringen är så inriktad på kolkraft så hävdar dess företrädare att de inte är motståndare till att framsteg görs i klimatförhandlingarna. “Jag ifrågasätter inte klimatförändringarna, jag är skeptisk till vissa europeiska metoder för att hantera dessa”, skrev den polske energiministern Marcin Korolec på Twitter inför klimattoppmötet.

Motståndet mot EU:s klimatmål tycks dock uppskattas av en grupp – inhemska och europeiska högerextremister. På söndagen anordnade den polska högerextrema rörelsen Ruch Narodowy (Polska nationella rörelsen) tillsammans med fackföreningen Solidaritet och den USA-baserade tankesmedjan Committee for a Constructive Tomorrow, CFACT, ett “anti-klimat-toppmöte” i Warszawa.

CFACT är en organisation som förnekar klimathotet, och enligt Greenpeace har tankesmedjan fått stora bidrag från Donors Trust, en organisation som mellan 2002 och 2011 fördelade 146 miljoner dollar till grupper som hävdar att klimathotet är överdrivet. Vilka som finansierar Donors Trust är till stora delar hemligt, men enligt Greenpeace går en del av pengarna att spåra till olje- och industrimagnaten Charles Koch, som är känd för att finansiera arbetet för att motarbeta och kasta tvivel över klimatforskningen.

Under mötet i Warszawa höll CFACT:s representanter Craig Rucker och David Rothbard presentationer där de hävdade att klimatförändringarna inte har orsakats av mänskligheten, samt att globala avtal för att minska koldioxidutsläppen bara kommer att göra världens fattigaste än fattigare.

Flera högerextrema grupper som fanns på plats för att medverka vid “anti-klimat-toppmötet” deltog på måndagen i en marsch som anordnades av polska nationalister. Marschen, som på senare tid har blivit ett årligt återkommande styrkebesked för den polska extremhögern, lockade i år över tio tusen deltagare. Vissa av deltagarna i marschen hamnade dock i interna bråk, och slogs med polisen, samtidigt som ett ockuperat hus i centrala Warszawa attackerades och en regnbågsflagga, som blivit en symbol för tolerans, brändes.

-Förnekandet av klimatförändringarna har blivit en ny del av de polska högerextremisternas budskap och identitet, säger den lokala miljöaktivisten Michalina Golinczak till IPS.

Enligt henne måste därför den polska miljörörelsen i högre grad börja samarbeta med fackföreningar och olika typer av progressiva sociala rörelser.

-Detta för att kunna motverka det alarmerande uppsvinget för högerextremismen, säger Michalina Golinczak.

Claudia Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *