Mali: Efter kriget – väntan på de försvunna barnen

Bamako, 130328 (IPS) – Amina Diallos fjortonårige son Salif har varit försvunnen sedan augusti förra året då han begav sig till marknaden i familjens hemstad Gao i norra Mali. Hon misstänker att sonen kidnappades och rekryterades som barnsoldat av islamistrebellerna.

-Var han än befinner sig så önskar jag att han visste att jag ber om att han ska komma tillbaka välbehållen, säger Amina Diallo till IPS.

Norra Mali återerövrades under januari av Malis armé med hjälp franska styrkor efter att området hade kontrollerats av islamistrebeller i över ett års tid. Men situationen i landet är fortfarande kaotisk. Många barn är fortfarande försvunna, det finns hundratusentals internflyktingar i landet och det råder brist på mat.

Amina Diallo bor nu tillsammans med sina fyra andra barn hemma hos en släkting i Bamako. Hon hoppas på att få återse sin son igen, men utsikterna för att det ska kunna ske är små. När Amina Diallo vände sig till de lokala myndigheterna för att be om hjälp att återfinna Salif var deras enda besked att regeringsstyrkorna gör sitt bästa för att återfinna de barn som försvunnit.

Laura Blank arbetar för den kristna hjälporganisationen World Vision, och hon säger att barn som kommit bort från sina föräldrar fortfarande löper stora risker i Mali.

-De riskerar att utsättas för sexuella övergrepp och våld, samt löper risk att bli rekryterade som barnsoldater av väpnade grupper, säger Blank.

I februari publicerade Human Rights Watch en rapport om att barn så unga som elva år hade stridit för islamistrebellerna. Chockade ögonvittnen berättade i rapporten om hur de efter strider hade sett blodiga lik efter barnsoldater. Enligt FN:s barnfond Unicef utnyttjades minst 175 barn som soldater under konflikten förra året.

Alla barn som kidnappades ska dock inte ha deltagit i strider, en del blev istället utnyttjade som sexslavar.

Oumou Camara tvingades bevittna hur tungt beväpnade män som gick från dörr till dörr i Gao förde bort hennes sextonåriga dotter. De letade efter unga flickor som skulle “giftas bort” med islamistrebeller.

-De förde bort min dotter under vapenhot och sa att de skulle skjuta oss om vi gjorde motstånd. Jag har inte sett henne sen dess, berättar Oumou Camara för IPS.

Hon har nu gett upp hoppet om att någonsin få se sin dotter igen och har inget förtroende för de lokala myndigheterna.

-Vad kan myndigheterna göra, som inte ens kunde utkämpa sitt krig på egen hand? Jag är helt maktlös och kan bara hoppas och be, säger hon.

Förhoppningarna om att de kidnappade och försvunna barnen ska återfinnas igen är små med tanke på att konflikten lett till att det finns över 260 000 internflyktingar i landet, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp. Därutöver finns det ytterligare 170 000 registrerade flyktingar i grannländerna Niger, Mauretanien och Burkina Faso.

Många som flytt från sina hemregioner tvekar inför att återvända, på grund av bristen på mat. Det gäller också Amina Diallo.

-Jag har inte bråttom hem, trots att kriget är över. Vad ska vi äta? Vad ska jag sälja och köpa på marknaden? Gao är törstigt, hungrigt och fyllt av ilska, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Issa Sikiti da Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *