Avrättning skapar nya spänningar i Kashmir

Srinagar, 130213 (IPS) – I lördags avrättades Mohammad Afzal Guru från Kashmir i ett fängelse i den indiska huvudstaden. Han var dömd till döden för sin inblandning i en terrorattack mot parlamentet i New Delhi 2001 och begravdes sedan inom fängelseområdet – ett beslut som väckt stor ilska i Kashmir.

En stor del av befolkningen i Kashmir kräver nu att den avrättade mannen ska få en ordentlig begravning i sin hemregion.

Mohammad Afzal Guru dömdes 2002 för sin inblandning i en attack som genomfördes mot parlamentet i New Delhi och som krävde nio dödsoffer. Dådet ledde till starka spänningar mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Två år senare fastställdes dödsdomen av Högsta domstolen. Afzal Gurus ansökan om nåd avslogs nyligen av president Pranab Mukherjee, och på lördagen verkställdes dödsdomen i fängelset Tihar.

Afzal Gurus anhöriga är mycket kritiska till att familjen inte fått möjlighet att själva ombesörja begravningen.

-Vi kommer inte att tystna förrän vår älskade brors kropp utlämnats till oss. Vi vill ge honom en riktig begravning, säger Afzals storebror Aijaz Guru till IPS.

Aijaz Guru menar att avrättningen av brodern genomfördes eftersom politikerna vid makten vill köpa röster inför det val som ska hållas i landet nästa år.

Organisationer och politiska grupper från alla läger i Kashmir har reagerat starkt på avrättningen. Många menar att Afzal Guru inte fick en rättvis rättegång och att avrättningen var politiskt motiverad.

-Ja, det handlade om politik på alla nivåer, och rättegången var verkligen snarare politisk än juridisk, säger professor Anuradha Chenoy vid institutionen för internationella studier vid Jawaharlal Nehru-universitetet i New Delhi till IPS.

Chenoy menar att en person som blir betraktad som en “fiende” får svårt att få en rättvis rättegång inom det indiska rättssystemet.

-Det är välkänt att Guru inte fick en rättvis rättegång, säger hon.

Chenoy tycker även att det var helt fel att inte Afzal Guru fick sin sista önskan beviljad – att han skulle få träffa sin hustru och son en sista gång innan han hängdes.

Dessutom uppges att Afzal Gurus familj inte blev informerade om när avrättningen skulle äga rum. Enligt Indiens inrikesminister R. K. Singh ska dock familjen ha blivit informerade genom att ett expressbrev skickades till dem. Det uttalandet fick dock Kashmirs delstatsminister Omar Abdullah att reagera: -Om vi informerar någon via posten att deras familjemedlem ska bli hängd, då är det någonting som är allvarligt fel med systemet, sade Omar Abdullah.

Delstatsregeringen i Kashmir införde undantagstillstånd efter att avrättningen hade blivit känd. Minst tre personer har dock dödats i sammanstötningar mellan poliser och personer som vägrat hörsamma utegångsförbudet.

-Vi kan hantera de kortsiktiga effekterna eftersom vi har infört säkerhetsåtgärder, men vi oroar oss över vilka långsiktiga konsekvenser denna avrättning kan få, sade delstatsminister Omar Abdullah i en tv-intervju.

Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *