Krav på dödsstraff för indiska våldtäktsmän

New Delhi, 130123 (IPS) – Gruppvåldtäkten och mordet på en 23-årig kvinna i New Delhi för en månad sedan utlöste en våg av protester i landet. Nu handlar debatten främst om huruvida det utbredda sexuella våldet mot kvinnor kan bekämpas med hjälp av dödsstraffet.

Den 16 december avled den 23-åriga studenten Jyoti Singh Pandey på ett sjukhus i Singapore efter att ha utsatts för en brutal gängvåldtäkt på en buss i New Delhi. Nu står fem misstänkta våldtäktsmän inför rätta i den indiska huvudstaden.

Den mycket uppmärksammade våldtäkten har fått mängder av indier att engagera sig i kampen mot de många sexualbrott som begås i landet. Samtidigt som en stor våg av protester med krav på att rättvisa skipas har sköljt över Indien har det under de senaste veckorna kommit rapporter om flera nya gruppvåldtäkter från olika delar av landet.

Många upprörda indier kräver nu att de misstänkta våldtäktsmännen döms till döden, och i många fall har demonstranternas slagord byts ut från “vi vill att rättvisa skipas” till kravet “häng våldtäktsmännen”.

Den stora debatten nu gäller frågan om huruvida dödstraff för våldtäkt skulle kunna minska antalet sexualbrott som begås mot kvinnor. Under den senaste månaden har indiska politiker försökt lugna de upprörda massorna genom att utfärda löften om juridiska åtgärder och förbättrad säkerhet för landets kvinnor. Men samtidigt som dessa löften levererats från talarstolar och fler poliser synts på gatorna så har det inkommit rapporter om allt fler brutala attacker.

I den nordliga delstaten Punjab utsattes en kvinna för en gängvåldtäkt på en buss i början av januari, medan en ung kvinna i delstaten Rajasthan nyligen begick självmord efter att ha trakasserats av poliser i samband med att hon ville anmäla ett sexuellt övergrepp. I Goa utsattes nyligen en sjuåring för en våldtäkt på en skoltoalett.

Frågan har tvingat så väl politiker som medborgare att ifrågasätta den indiska rättsstatens oförmåga att hantera sexualbrott.

Landets minister med ansvar för barn- och kvinnofrågor, Krishna Tirath, har sagt att landets lagar bör skrivas om för att inkludera dödsstraff i straffskalan i de mest brutala fallen. Även ledaren för oppositionen, Sushma Swaraj, har ställt sig bakom den uppmaningen.

Även många vanliga indier kräver dödstraff för de åtalade.

-Det är struntprat att påstå att gärningsmännen är människor, och att de förtjänar att hållas vid liv med hjälp av skattebetalarnas pengar, säger mediearbetaren Sanchita Guha till IPS.

De flesta av landets kvinnogrupper är dock motståndare till dödsstraffet. De kräver istället garantier för att våldtäktsmän – som för närvarande i många fall aldrig får några straff alls på grund av juridiska kryphål och en oengagerad rättsapparat – ska dömas ordentligt för sina brott.

Kavita Krishnan är ordförande för All India Progressive Women’s Association och en av de mest framstående deltagarna i de gatuprotester som pågått i New Delhi. Hon menar att diskussionen om dödsstraffet bara är ett villospår för att dra uppmärksamheten från frågan om könsrelaterat våld till att istället handla om straffens hårdhet.

-Dödsstraffet är ingen lösning för ett land som har kvinnofientliga lagar. Det finns inga bevis för att dödstraffet skulle minska antalet våldtäkter, eller fungera avskräckande för några brott överhuvudtaget, säger Krishnan.

Hon påpekar samtidigt att många våldtäkter utförs av personer i offrets närhet – och om gärningsmannen riskerade att dömas till döden finns risken att färre våldtäkter skulle anmälas.

-Istället bör det bli ett högre antal fällande domar i Indien, och det är det diskussionen borde handla om, säger Krishnan.

Enligt Ranjana Kumari, ordförande för Centret för social forskning, CSR, visar en granskning från centret att bara en liten del av de misstänkta våldtäktsmän som ställs inför rätta får en fällande dom.

-Och ingen av dessa får en dom på mer än tre eller fyra års fängelse, säger Kumari.

Flavia Agnes, en av Indiens främsta jurister med fokus på kvinnors rättigheter, påpekar att en tillämpning av dödsstraff för våldtäktsmän även kan resultera i fler kvinnomord.

-Om straffet för våldtäkt och mord är lika högt kan många våldtäktsmän komma att döda sina offer för att förstöra bevis. Istället bör vi kräva svar från våra politiker och experter om hur vi ska lyckas göra allmänna platser säkrare för kvinnor, säger hon till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *