Indiens kvinnor i ständig rädsla för våldtäkter

New Delhi, 130107 (IPS) – En rättsprocess är inledd mot de fem män som är misstänkta för våldtäkt och mord på en 23-årig kvinna i New Delhi. Det brutala brottet har väckt stor ilska i Indien, samtidigt som kvinnor från olika delar av landet vittnar om hur de tvingas leva i ständig rädsla för att bli utsatta för sexuellt våld.

Gruppvåldtäkten på en buss i New Delhi utlöste häftiga protester i huvudstaden, vilka sedan spred sig till flera andra stora städer i landet. Många av demonstranterna uppger att de tvingas leva i en kontstant skräck för sexuella övergrepp så fort de lämnar sina hem, och de är djupt kritiska mot det indiska rättssystemets oförmåga att straffa förövarna.

Enligt den officiella brottsstatistiken genomförs en ny våldtäkt var 28:e minut i landet. Kvinnoorganisationer menar att polis och åklagare gör alldeles för lite för att få fast gärningsmännen.

-Det finns helt enkelt ingen infrastruktur för att skydda landets kvinnor eller för att straffa gärningsmännen med hjälp av snabba brottsutredningar och åtal, säger aktivisten Sukanya Gupta till IPS.

Gupta arbetar för den Kolkata-baserade kvinnoorganisationen Swayam.

-Vi kommer inte längre att tolerera dessa brott. Rädslan måste brytas, säger hon.

Indiska storstadskvinnor lever i en ständig rädsla, men situationen är inte bättre på landsbygden, där våldtäkter är ett stort problem. Detta samtidigt som det ofta är de kvinnliga offren som drabbas hårdast i de rättsliga processerna.

Enligt en färsk undersökning gjord av Indiens industri- och handelskammare, Assocham, uppger hela 92 procent av landets yrkesverksamma kvinnor att de känner sig otrygga i landets stora städer. Särskilt otrygga känner sig kvinnorna kvälls- och nattetid.

-Arbetande kvinnor känner sig extremt oroade för sin egen säkerhet, till och med på platser som på sjukhus, säger Assochams generalsekreterare D. S. Rawat till IPS.

Enligt undersökningen uppger kvinnorna att deras oro är som värst vid offentliga platser där belysningen är dålig och där det råder brist på poliser.

Sukanya Gupta menar att bristen på handling från myndigheternas sida fungerar som en uppmaning till vissa män att ge sig på kvinnor.

-Förorten Barasat har blivit ökänd på grund av de återkommande överfall på kvinnor som begåtts där. Men trots detta har inga polisinsatser gjorts för att se till att kvinnor tryggt kan ta sig hem, säger Gupta.

Ranjana Kumari, ordförande för Centret för social forskning, CSR, menar att den indiska regeringen omedelbart måste se över landets våldtäktslagstiftning, och den juridiska definitionen av våldtäkt.

-Straffen bör dessutom höjas, säger hon.

Enligt Kumari förblir dessutom mängder av våldtäktsmål liggande utan att något åtal väcks.

-Det finns ett behov av att snabba på dessa processer i särskilda domstolar, säger hon.

Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *