Muslimsk människorättskommission inleder sitt arbete

Washington, 121217 (IPS) – Organisationen Islamiska konferensen, OIC, har bildat en människorättskommission som snart kommer att inleda sitt arbete. Enligt kommissionens ordförande blir en av dess viktigaste uppgifter att motverka uppfattningen att det är svårt att förena islam med en grundläggande respekt för de mänskliga rättigheterna.

Den muslimska människorättskommissionens medlemmar höll i slutet av förra veckan sitt första möte i Washington. Dess ordförande Siti Ruhaini Dzuhayatin meddelade att kommissionen kommer att inleda sitt egentliga arbete senare i december i samband med ett möte i Jeddah.

-Denna kommission förväntas arbeta för att motverka den felaktiga uppfattningen att det inte går att förena islam och de universella principerna om de mänskliga rättigheterna, sade Siti Ruhaini Dzuhayatin.

Hon underströk samtidigt att den nya kommissionens uppdrag är att arbeta för de mänskliga rättigheterna på ett universellt plan, och inte med några religiösa förtecken. Kommissionens medlemmar påpekade samtidigt att OIC är en politisk organisation, och inte en religiös. Organisationen Islamiska konferensen bildades 1969 och representerar 56 medlemsländer, samt den palestinska myndigheten. Beslutet att tillsätta en människorättskommission ingår i organisationens arbete för att modernisera OIC. Kommissionens 18 medlemmar, som består av jurister, aktivister och akademiker, är tänkta att få en rådgivande roll vid OIC:s råd för medlemsländernas utrikesministrar.

Kommissionens ordförande Siti Ruhaini Dzuhayatin säger att man har enats om vilka frågor som kommer att prioriteras. Där ingår frågor som berör kvinnor och barn, politiska rättigheter, minoriteters rättigheter – samt konflikten mellan Israel och Palestina.

-Men inte i ett politiskt perspektiv, utan snarare med fokus på de mänskliga rättigheterna, sade hon.

Rizwan Sheikh, som arbetar inom kommissionen, säger till IPS att man kommer att få arbetsuppgifter både från gräsrotsnivå, men också från organisationens utrikesministerråd. Men Sheikh understryker att det blir upp till kommissionens medlemmar att själva besluta hur och när olika frågorna ska behandlas.

-Kommissionen har vid grundandet getts ett oberoende som aldrig tidigare har förekommit inom OIC under de gångna fyra decennierna – för första gången i historien har OIC skapat ett råd av oberoende experter, säger Sheikh.

Ett av de första beslut som kommissionen tog var att begära att alla OIC:s medlemsländer inkommer med sina lagstiftningar kring de frågor som berör kommissionens prioriterade områden, detta för att man ska kunna granska dessa lagar.

Människorättskommissionen kommer att finansieras av organisationens medlemsländer, men hur stor dess budget blir har ännu inte offentliggjorts. Detta trots att denna information är mycket viktig för att det ska gå att bedöma hur effektivt kommissionens arbete kan tänkas bli.

-Vi hoppas verkligen att detta organ kommer att bli oberoende och få de resurser som krävs för att de ska kunna kritisera OIC:s regeringar och ställa sig bakom de universella mänskliga rättigheterna, säger Joelle Fiss, vid den Washington-baserade människorättsorganisationen Human Rights First.

Carey L. Biron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *