Krav på militär intervention i östra Kongo

Washington, 120905 (IPS) – Situationen i östra Kongo-Kinshasa har ytterligare förvärrats efter det väpnade uppror som inleddes i våras. Nu kräver vissa analytiker en utländsk militär intervention i området.

-Tanken på en internationell insatsstyrka har splittrat oss, men vi har nu kommit fram till att det verkligen finns ett behov av en militär styrka i regionen, sade Baudoin Hamuli Kabarhuza, från den regionala organisationen International Conference on the Great Lakes Region, ICGLR, vid en paneldiskussion som i förra veckan hölls i Washington.

Kabarhuza, som deltog på länk från Kinshasa, menade samtidigt att en sådan styrka måste vara internationell och utformas av både FN och Afrikanska unionen.

Frågan diskuteras även inom det amerikanska utrikesdepartementet, underströk Steven Koutsis, som är chef för utrikesdepartementets avdelning för Centralafrika.

Sedan i april har östra Kongo blivit allt mer sönderslitet av rebeller som främst har riktat in sig på civilbefolkningen. Flera olika väpnade grupper har utfört en lång rad blodiga attacker.

En av dessa grupper, känd som M23, anklagar regeringen i Kinshasa för att ha brutit mot ett fredsavtal med Rwanda som undertecknades 2009. En FN-rapport som presenterades i juni i år är en av många källor som slagit fast att M23 får ett direkt stöd av regeringen i Rwanda.

För närvarande råder ett inofficiellt vapenstillestånd mellan M23 och den kongolesiska armén, men situationen är mycket bräcklig.

-Båda sidor förstärker sina positioner och om vapenstilleståndet av något skäl bryts så skulle de följande militära striderna bli mycket våldsammare än de varit tidigare, varnar Koutsis.

Enligt FN har fler än 470 000 kongoleser tvingats på flykt från sina hem sedan i april.

I förra veckan underströk FN:s människorättskommissarie Navi Pillay brutaliteten i våldet i regionen och påpekade att de attacker som genomförs mot civila kan klassas som brott mot mänskligheten.

FN har redan en militär styrka i Kongo kallad Monusco, som består av 18 000 fredsbevarande soldater. Men denna styrka har med tiden blivit allt hårdare kritiserad för dess oförmåga att skydda civila.

-Vi står återigen inför en stor humanitär kris i östra Kongo, men än så länge har inte det internationella samfundet – och i synnerhet Monusco – gjort vad som krävs för att få ett slut på den, sade Mark Schneider från International Crisis Group vid paneldiskussionen i Washington.

Det råder olika uppfattningar om exakt vilket mandat Monusco har i förhållande till de väpnade grupperna i östra Kongo, men enligt Schneider är frågan ganska enkel.

-Monusco har ett konkret mandat att som högsta prioritet skydda civila. Det handlar inte om offensiva insatser, utan om att skydda civila. Monusco är en kapabel militär styrka om den används för att utföra sitt uppdrag. Men folket i Kongo kan inte förstå varför den mest dugliga militära styrkan i landet inte är beredd att använda sin eldkraft för att leva upp till sitt mandat, sade Schneider.

I samband med ett möte inom FN:s säkerhetsråd i förra veckan påpekade Roger Meece, FN:s särskilde sändebud för Kongo, att det försämrade säkerhetsläget i delar av östra Kongo är “extremt oroande”. Vid mötet inom säkerhetsrådet diskuterades den rwandiska regeringens fortsatta stöd till vissa av de väpnade grupper som strider i östra Kongo.

Kabarhuza från CGLR underströk att USA har ett särskilt förhållande till Rwanda, och uppmanade samtidigt till ett ökat amerikanskt engagemang i Kongo.

USA har sedan länge varit en av de viktigaste finansiella stöttepelarna för den rwandiska regeringen. USA står samtidigt för mer än en fjärdedel av Monuscos budget.

-Amerika har en viktig roll att spela i regionen, eftersom man har goda relationer med regeringen i Kongo, liksom med Rwanda och Uganda. Vi är utleda på krig, vi är utleda på lidande. Det är dags för det internationella samfundet att engagera sig för att skapa en hållbar fred här, sade Kabarhuza.

USA har gjort klart att man vill hjälpa den kongolesiska regeringen att bekämpa Herrens motståndsarmé, LRA, som är aktiva i fyra centralafrikanska länder. Men Kabarhuza menar att USA hittills “inte sagt någonting” om de väpnade grupper som står bakom våldet i östra Kongo – i synnerhet Demokratiska styrkorna för befriandet av Rwanda, FDLR, en milisgrupp som har kopplingar till folkmordet på tutsier i Rwanda 1994.

Efter FN-rapporten i juni där Rwanda kritiserades för att ge stöd till rebellerna i M23 aviserade USA att man höll inne med en biståndsutbetalning till Rwanda.

-Vi har gjort vissa tydliga uttalanden och genomfört vissa åtgärder mot Rwanda, men det avgörande är att vi måste försöka övertyga Rwanda om att det inte ligger i deras eget intresse att fortsätta med sitt stöd till M23, sade Koutsis från amerikanska UD vid paneldiskussionen i Washington.

Carey L. Biron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *