Olja ger hetta till Falklandskonflikt

Saint George’s, 120216 (IPS) – Trettio år efter kriget om Falklandsöarna ökar spänningarna igen mellan England och Argentina. Men till skillnad från kriget 1982 är det nu de enorma oljeresurser som antas vila under oceanens botten som står i fokus.

Under Falklandskriget 1982 gjorde både England och Argentina anspråk på öarna, och britterna gick segrande ur kriget. Nu är det dock kontroll över oljeresurserna som är den huvudsakliga tvistefrågan, enligt lokala politiker.

Fyra brittiska oljebolag har meddelat att de har planer på att leta olja runt Falklandsöarna, som ligger cirka 480 kilometer utanför Argentinas kust, och som är ett område som Storbritannien gjort anspråk på sedan år 1820. Oljebolagen säger att det kan finnas tre gånger så mycket olja att hämta upp där i förhållande till de oljereserver Storbritannien för närvarande har.

-Tråkigt nog, och antagligen för att vi letar olja runt öarna, gör Argentina det väldigt svårt för oss just nu. De sätter oss under en ekonomisk blockad. De hotar, genom presidenten, att hindra sjöfarten och försöker få med sig grannländerna så att de också förbjuder fartyg under falkländsk flagg, säger Roger Edwards från Falklandsöarnas lagstiftande församling, till IPS.

Den regionala samarbetsorganisationen för vänsterregeringarna i Latinamerika och Karibien, Alba, bekräftade för två veckor sedan att de kommer att stå bakom Argentina i en eventuell konflikt om Falklandsöarna.

Alba, tillsammans med Mercosur, tullunionen mellan Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, nekar nu fartyg från Falklandsöarna tillträde till ländernas hamnar, i solidaritet med Argentina.

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner säger att Argentina avser att formellt klaga hos FN:s säkerhetsråd på vad landet beskriver som Storbritanniens “militarisering” av området kring Falklandsöarna.

-Det här är en regional och en global fråga eftersom de militariserar Sydatlanten igen, sa Fernández vid ett möte med kabinetten och militärchefer i presidentpalatset i förra veckan.

-Vi menar att Argentina inte har laglig rätt till Falklandsöarna och att de vill härska över öarna. Vi tycker inte att det är rätt, men vi vill inte heller att Storbritannien ska avgöra vår framtid. Vi vill avgöra vår egen framtid, säger Edwards till IPS.

Den karibiska nationen Saint Vincent & Grenadinernas regeringschef Ralph Gonsalves sa på onsdagen efter att ha återvänt från ett Alba-möte i Caracas att samarbetsorganisationen Celac, som samlar alla de 33 länderna i Latinamerika och Karibien, stöder Argentina i princip men att de begärt att tvistefrågan ska avgöras inom FN.

Östaten Antigua och Barbudas regering har sagt att de stöder en fredlig och definitiv lösning på konflikten och tar avstånd från Argentinas fartygsblockad.

Peter Richards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *