Nätcensuren i Iran utmanas av ny teknik

New York, 110628 (IPS) – Parallella internetuppkopplingar och mobiltelefoninät ska användas i kampen mot den iranska regimens internetcensur. Med hjälp av ny teknik ska medborgare kunna kringgå censuren.

New York Times rapporterade nyligen att Obama-administrationen leder en global satsning för att utveckla system för internet och mobiltelefoni som kan användas när regimer försöker tysta kritiker.

Ett av de nya projekten kallas “Internet i en resväska”. Enligt New York Times ska projektet – som finansieras av ett bidrag på två miljoner dollar från det amerikanska utrikesdepartementet – förse dissidenter i totalitära stater med toppmodern utrustning som möjliggör kommunikation med omvärlden när de ordinarie systemen manipuleras.

-Det finns ett antal forskargrupper som arbetar med att ta fram verktyg och alternativa lösningar för digitala nätverk för att kunna kringgå censuren på olika håll i världen, säger Mehdi Yahyanejad, som driver den persiska sociala nyhetssajten Balatarin, till IPS.

Balatarin spelade en central roll vid mobiliseringen av demonstranter efter presidentvalet i Iran i juni 2009.

-Förhoppningen är att en sån här nyhet åtminstone minskar den iranska regeringen vilja att lansera ett nationellt internet som skulle innebära att Iran avskärmas allt mer från omvärlden, säger han.

Iranska regimkritiker har i flera år använt internet för att mobilisera demonstranter, kritisera myndigheter och utmana regeringen och de statligt styrda medierna.

Men de senaste åren har kontrollen över internet ökat kraftigt i Iran. År 2010 meddelade de iranska myndigheterna att de börjat använda sig av en “internetpolis” med uppgift att övervaka material på persiska.

Internetpolisen arbetar med att “bekämpa internetrelaterad brottslighet” och “skydda nationella intressen”. Chefen för Irans nationella polisstyrka, Esmaeel Ahmadi Moghaddam, sa nyligen i ett möte med pressen att “sociala nätverkssajter på internet innebär stora kostnader för landet”.

Tidigt i mars sa landets kommunikationsminister att ett nationellt internet kan vara i drift inom 18 månader. Dock menar många att Irans ambitiösa plan att isolera landet ytterligare är orealistiskt och kostsamt.

-Iran har, till skillnad från andra länder som har en mycket begränsad tillgång till internet – Nordkorea, Kuba och Burma – fungerande internationella ekonomiska relationer. Det gör det svårt att kapa kontakten, säger Cyrus Farivar, författare till boken “The Internet of Elsewhere”, till IPS.

Han tror att ett nationellt internet skulle vara svårt att införa, men att det inte är omöjligt.

För närvarande filtreras alla webbplatser, sociala nätverksplatser och bloggar som kritiserar regeringen i Iran.

Iranska aktivister i USA har vid upprepade tillfällen uppmanat den amerikanska regeringen att finansiera insatser för att komma runt internetcensuren i Iran. De har också bett USA:s regering att tillhandahålla ett satellitsystem för att ge människor tillgång till internet utan rädsla för att identifieras.

-Jämfört med hur mycket pengar Iran lägger på att begränsa människors tillgång till internet är det som USA är beredd att satsa för lite, säger en nätsäkerhetsanalytiker i Teheran som vill vara anonym.

Omid Memarian*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *