Indien: Kvinnliga präster bryter tabun – men följer den vediska traditionen

Pune, 091127 (IPS) – I den indiska delstaten Maharashtra har kvinnor återupptagit en gammal vedisk tradition och utbildat sig till hinduiska präster. Detta trots motstånd från konservativa krafter.

Närmare 700 kvinnor i Maharashtra, främst från storstaden Pune, har sedan sjuttiotalet genomgått den kvinnliga prästutbildning vid institutionen Gyan Prabhodini, och de flesta av dem är verksamma inom yrket.

-Kvinnliga präster genomför alla former av riter – från giftermål till sista smörjelsen, berättar Arya Joshi, som är forskare och lärare vid Gyan Prabhodini i Pune.

Utbildningen av kvinnliga hinduiska präster startades av filantropen Shankar Hari Thatte, som själv tillhörde prästkasten braminerna, i mitten av sjuttiotalet. Den första kvinnorna som studerade vid Gyan Prabhodini var i fyrtioårsåldern, och vissa av dem var dessutom inte braminer – till många ortodoxa hinduers förfäran.

Arya berättar att de som nu arbetar vid institutet strävar efter att föra fram enklare riter och ritualer.

– Institutionen försöker bemöta de behov som finns hos de progressiva hinduer som vill bryta med de komplicerade rituella offergivandet, berättar hon.

Kvinnliga präster ställs inför många utmaningar, däribland kastsystemet. Den högsta kasten, braminerna, menar att de är den enda gruppen som är lämpad för att bli präster – men prästutbildningen här är öppen för kvinnor från alla grupper och det oavsett om de är ensamstående, gifta, änkor eller frånskilda.

-I vårt samhälle tillfrågas aldrig en manlig präst om han är änkeman, skild eller ensamstående, utan han genomför bönestunder och ritualer. Och varför ska kvinnor behandlas annorlunda, säger Arya, som själv fick sin grundutbildning i den hinduiska teologin genom sin pappa, som var hinduisk präst.

Sunanda Joshi, 64, är en kvinnlig präst som kan genomföra böneceremonier, puja, på tre av de lokala språken. Hon säger att de första åren var tuffa, eftersom hon hela tiden kände att hon var tvungen att bevisa att hon klarade uppdraget. Numera är hon en av de mest eftertraktade hinduiska prästerna i Pune, och detta trots att hon inte bara är kvinna, utan också änka – vilket ofta är stigmatiserande i det indiska samhället.

Sunanda Joshi säger att många hinduer på senare år har börjat efterfråga andra tjänster än tidigare. Många vill att ritualerna ska vara kortare och det har blivit vanligare att människor undanber sig ceremonier som inbegriper vedeldning.

-De vill inte slösa bort ved, och tycker heller inte om röken, säger Sunanda Joshi.

På senare tid har även bruden vid vissa bröllop vägrat att bära det traditionella hängsmycke som anses representera äktenskapet – med hänvisning till att det inte finns någon motsvarighet som männen förväntas bära.

Redan i Rigveda, som nedtecknades innan 1300 f Kr., nämns hur kvinnor genomförde religiösa ceremonier och agerade som skriftlärda.

Hinduiska präster är tvungna att behärska sanskrit, och Madhuri Karvade, som är en av de kvinnliga prästerna, säger till IPS att det var den svåraste delen av utbildningen.

-Det tog nio år för mig att lära mig sanskrit. Jag fick anstränga mig mycket hårt, i synnerhet inför begravningsritualerna. Men en gammal dam blev så imponerad att hon bestämde sig för att redan nu boka mig för sin begravning.

Fortfarande dominerar männen inom prästyrket, och fördomarna mot kvinnliga präster kommer att ta lång tid att arbeta bort, säger Arya Joshi.

-Attityderna förändras, men processen går långsamt. Trots att de kvinnliga hinduiska prästerna är mycket hängivna och deras kunskaper är erkända så utgör de fortfarande ett andra-val, efter männen. Och det kommer att ta tid innan det har förändrats, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.

Daksha Wartyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *