Kinas gröna lobby kräver resultat i Köpenhamn

Peking, 091109 (IPS) – Utåt sett vidhåller de kinesiska ledarna att landet fortfarande ska betraktas som ett utvecklingsland och inte tvingas avge några löften som skulle bromsa tillväxten. Men inom landet kritiseras ledarna för prioritering av snabb ekonomisk tillväxt som medför miljöförstöring och fattigdom.

Med fyra veckor kvar till FN:s klimatmöte i Köpenhamn, där världens ledare ska enas om ett nytt klimatavtal efter Kyotoprotokollet, diskuterar fortfarande de kinesiska ledarna vad som ska vara landets prioritet.

Åtaganden som innebär en bromsad tillväxt skulle förhindra att miljoner människor lyfts ur fattigdom, menar de. Det skulle även kunna innebära en ökad arbetslöshet och ökad social oro, befarar de.

Vissa akademiker argumenterar för att Kina bör vara försiktig med sina åtaganden vid Köpenhamnsmötet. En rapport från Institutet för miljöekonomi vid Renminuniversitetet i Peking, som presenterades i september, beräknar att kraftiga begränsningar av koldioxidutsläppen kommer innebära kostnader på motsvarande 7 procent av landets bruttonationalprodukt år 2050.

Men om Kina däremot ser till att få igenom ett avtal som kan anpassas efter landets ekonomiska behov, kommer kostnaden inte bli mer än motsvarande 2,3 procent av landets BNP år 2050.

Men andra akademiska grupper hävdar att alla sådana besparingar kommer att motverka sitt syfte. De hävdar att klimatförändringarna redan är en av de största orsakerna till fattigdom i landet.

Den gröna lobbyn ledd av Hu Angang, professor i ekonomi vid Tsinghua-universitetet i Peking, har uppmanat den kinesiska regeringen att ta till krafttag för att minska koldioxidutsläppen som medverkar till den globala uppvärmningen.

– Det är irrationellt att hävda att Kina inte ska agera för att förhindra klimatförändringar på grund av landets egna intressen. Att bekämpa klimatförändringarna ligger helt och hållet i Kinas intresse, säger Hu Angang.

Han framhåller att Kina drabbas hårt av klimatförändringarna. De senaste åren har landet haft allt fler stormar, översvämningar och utbredd torka – vilket gjort situationen svårare för landets fattiga.

“Miljöförstöring, torka och en ökad risk för katastrofer betyder att vi i framtiden kommer att se allt fler människor som drivs in i fattigdom,” skrev Greenpeace och biståndsorganisationen Oxfam i en rapport i somras.

I rapporten argumenterade akademiker för mer pengar och större satsningar på att begränsa koldioxidutsläppen för att på det sättet undvika framtida kostnader för katastrofhjälp och återuppbyggnad.

Genom sitt beroende av kol har Kina gått förbi USA och står nu för de största utsläppen av växthusgaser i världen. Men kinesiska diplomater hävdar att utvecklingsländerna inte ska behöva minska sina utsläpp när tillväxten samtidigt leder till att människor lyfts ur fattigdom. Enligt de kinesiska ledarna bör industriländerna ta initiativ till utsläppsminskningar och även erbjuda kapital och teknisk assistans till utvecklingsländer för att hjälpa dem att hantera den globala uppvärmningen.

Men många länder i väst, speciellt USA, befarar att Kina skulle få ett orättvist övertag om landet undantas åtaganden.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *