Pakistan: Terrorismen lamslår Lahore

Lahore, 091106 (IPS) – Den pakistanska storstaden Lahore är känd för att vara en levande och livlig plats. Men sedan ett par veckor tillbaka lever befolkningen i ständig rädsla för nya terrordåd, och staden är mer eller mindre belägrad av beväpnade soldater.

Den 15 oktober drabbades Lahore av tre samordnade självmordsattentat mot välbevakade mål som kostade 17 människor livet. Sedan dess har staden förvandlats till en stridszon, som överallt bevakas av beväpnade soldater. De livliga marknader, restauranger och parker som vanligtvis betraktas som Lahores kännetecken står sedan dess öde.

Lahores befolkning brukar beskrivas som ovanligt tåliga, men den här gången är situationen annorlunda. Nu har rädslan gripit alla och leendena har försvunnit från invånarnas ansikten.

Sheikh Mushtaq, som är försäljare vid Lahores största grossistmarknad, säger till IPS att det som oroar alla är att terroristerna tycks ha bytt taktik.

– Nu tycks de rikta in sig på “mjuka” mål. I andra delar av landet har de attackerat ett universitet och en välbesökt marknadsplats. Och det kan ske i Lahore också, säger han. Sheikh Mushtaq säger att hans omsättning har halverats sedan de senaste terrordåden i staden. Folk är rädda för att komma till marknaden, säger han. Och även om de skulle vilja ta sig hit så kan de inte det, eftersom det är förbjudet att parkera fordon i närheten av marknaden. Situationen är densamma på alla grossistmarknader inne i den tätbefolkade stadsdel som kallas Gamla Lahore. Nadeem Aslam, som äger en livsmedelsbutik, berättar att han själv inte besöker marknaderna för att göra sina inköp längre.

– Nu ringer jag in mina beställningar och får de levererade istället. Det blir dyrare och i vissa fall är kvalitén på det som levereras sämre, men jag värdesätter mitt liv, säger han.

Innan de senaste terrordåden hade staden varit förskonad från attacker sedan i maj, då en polisstation och kontoret för landets främsta underrättelseorgan utsattes för bombdåd. Den gången dödades över 20 personer. Även stadens populära restauranger har fått känna av terrorns efterverkningar. För mindre än en månad sedan var köerna långa utanför många ställen. Så är det inte längre.

– Nu tvingas vi stå ute på vägen och erbjuda varje förbipasserande att besöka oss, berättar servitören Mukhtar Ahmed, som arbetar på en av stadens fiskrestauranger. Han säger att man fortfarande har besökare, men medan matgästerna förr kunde sitta och äta och prata i flera timmar, stannar numera ingen längre än nödvändigt.

– De slukar snabbt maten och går sedan, säger Ahmed.

Han menar att så fort situationen tycks vara på väg att återgå till det normala så kommer det rapporter om nya terrordåd från någon del av landet, och paniken återkommer. De snabba tv-bilderna på bombernas offer har en förödande inverkan på befolkningen, menar han.

Den som åker runt i Lahore kan se hur murar byggs och hur taggtråd monteras – överallt. Polisen har uppmanat alla invånare att alltid bära med sig giltiga id-handlingar, och vara beredda på att utsättas för kontroller. Zahid Ali säljer försäkringar och måste på grund av sitt arbete resa runt och besöka olika personer i staden hela dagarna.

– Jag säljer livförsäkringar samtidigt som jag inte själv vet om jag kommer att överleva ytterligare en dag, säger han. Ali berättar att hans hustru och mamma ringer honom hela tiden för att försäkra sig om att inget har hänt.

– De vill att jag ska skaffa mig ett vanligt kontorsjobb i stället, men jag har inget val. Det är inte så lätt att hitta ett nytt arbete i dagsläget. Även stadens journalistkår är oroade över sin säkerhet. Staden stora pressklubb, som brukar vara en mötesplats för tusentals journalister och deras bekanta, besökt knappt av någon numera. Majid Husain, som sitter i dess styrelse, berättar att han bara besöker klubben om han är tvungen att hämta något dokument – sen går snabbt därifrån igen. Han påpekar att terroristerna varnat flera medieorganisationer för att skriva om extremisterna.

Husain säger att den pakistanska arméns pågående offensiv mot talibaner och deras allierade i södra Waziristan har lett till att många extremister flytt till andra delar av landet. Han menar att dessa terrorister nu börjat attacker vanliga medborgare i syfte att förmå regeringstrupperna att stoppa sina militära operationer.

Men Husain har bråttom och vill snabbt vill ta sig i säkerhet, eftersom det enligt honom finns en stor risk för att staden just denna dag kommer att drabbas av en stor självmordsattack. Det visar sig snart att hans oro inte är ogrundad. Det hinner knappt gå en timme efter intervjun innan två självmordsbombare utlöser en bomb i samband med att deras bil kontrolleras av polisen vid en av stadens infarter. Som tur är dödas inte någon i explosionen, men över 20 personer skadas.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Irfan Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *