WHO-rekommendationer kan rädda hundratusentals liv

Washington, 090610 (IPS) – Världshälsoorganisationen, WHO, meddelade i förra veckan att vaccination mot rotavirus, ett virus som kan ge magsjuka hos små barn, ska ingå i länders allmänna vaccinationsprogram. Vaccinationerna ger ett skydd mot diarrésjukdomen som skördar hundratusentals liv årligen.

Varje år dör 500 000 barn och två miljoner måste vårdas på sjukhus på grund av viruset – 85 procent av dessa i utvecklingsländer i Afrika och Asien. Med de nya riktlinjerna kan fler få tillgång till vaccin mot rotavirus i några av världens allra fattigaste länder.

– Det här är ett viktigt led i att säkerställa att vaccin mot den allra vanligaste formen av dödlig diarrésjukdom når de barn som behöver det allra mest, säger Thomas Cherian, på WHO.

WHO:s nya rekommendationer kom efter att kliniska tester utförts i Latinamerika, Europa, Afrika och Asien där vaccinationerna visat sig vara säkra och effektiva.

Eftersom det finns många orsaker till diarrésjukdomar poängteras att även förbättrad vattenkvalité, god hygien och sanitet, tillgång till vätskeersättning och zinktillskott också är av stor betydelse.

Oyewale Tomori, vicerektor vid Redeemer's University i Nigeria och som också arbetat som koordinator för WHO, säger att de nya rekommendationerna innebär ett genombrott.

– Alltför många barn dör till följd av rotaviruset och annat som orsakar diarré. Det finns ett akut behov av att kunna vaccinera mot viruset.

Rotaviruset är extremt smittsamt och diarré, kräkningar och feber är olika symtom på smittan. Rotavirusinfektioner kan leda till uttorkning och om sjukdomen inte behandlas leder den till chock, oregelbunden hjärtrytm och dödsfall.

Det är främst barn under två år som riskerar att smittas av rotavirus. I rika länder dör cirka 70 barn varje år till följd av rotavirusinfektioner, men i utvecklingsländer dör nästan 1 400 barn varje dag till följd av viruset.

– Barn dör varje år av sjukdomar som kan förhindras och som är behandlingsbara, säger Zulfiqar Bhutta, professor och chef för en avdelning för mödravård och barnhälsovård vid Aga Khan- universitetet.

Han förklarar att vaccin är livsviktigt i arbetet för att skydda barnen mot dödliga diarrésjukdomar.

– Vi måste se till att vaccinet blir tillgängligt för alla barn, överallt. Behovet är särskilt stort i utvecklingsländer i Afrika och Asien där många barn dör till följd av diarrésjukdomar.

Marina Litvinsky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *