Skarpa kinesiska protester mot Dalai Lamas EU-besök

Peking, 081209 (IPS) – Kina har gått till hårt angrepp mot Dalai Lama i samband med hans besök i Europa och kallar den tibetanske ledaren för en “politisk huligan”. Samtidigt varnar Peking för att besöket kan leda till försämrade relationer mellan Kina och EU.

Under helgen träffades Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Dalai Lama i Gdansk i Polen, i samband med 25-årsfirandet av att expresident Lech Walesa mottog Nobels fredspris. Mötet anses betydelsefullt eftersom Frankrike för närvarande är EU:s ordförandeland.

Träffen i Gdansk var samtidigt laddad med politisk symbolism. Även Dalai Lama har fredspriset – för sin fredliga kamp för Tibet, medan Walesa fick priset för att ha lett kampen mot det tidigare kommuniststyret. Walesa gav Dalai Lama sitt stöd i samband med ett möte som hölls under helgen.

Tibets ledare menar att demokrati kan vara lösningen på den långvariga konflikten om hans hemland.

– När Kina blir mer demokratiskt, med yttrandefrihet, rättssäkerhet och i synnerhet fria massmedier – när Kina blir ett öppet, modernt samhäller – då tror jag att Tibet-frågan kan lösas inom bara några dagar, sa Dalai Lama vid mötet. Dagen innan hade Dalai Lama inför Europaparlamentet i Bryssel anklagat Kina för att sakna den moraliska auktoritet som man kan förvänta sig av en supermakt. Det som retat regimen i Peking allra mest är dock Dalai Lamas möte med Sarkozy. Kina krävde vid flera tillfällen i förra veckan att Frankrikes president skulle ställa in sitt planerade möte med Tibets andlige ledare, och ställde som en varning till och med in ett planerat toppmöte med EU.

På söndagen mottog Frankrikes ambassadör i Peking en formell “skarp protest” från kinesiska myndigheter, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Biträdande utrikesminister He Yafei ska enligt nyhetsbyrån ha kallat mötet mellan Dalai Lama och Sarkozy för en “ohövlig intervention” i Kinas inrikespolitik. På den statliga televisionen kallade He Yafei dessutom Tibets ledare för en “politisk huligan”.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *