EU satsar på kontroversiellt handelsavtal med Colombia

Bryssel, 081210 (IPS) – EU har beslutat att gå vidare med sina försök att få till stånd ett frihandelsavtal med Colombia. Detta trots det omfattande våld som riktas mot fackliga aktivister i landet.

För två år sedan inledde EU förhandlingar med länderna inom den Andinska gemenskapen – Colombia, Peru, Bolivia och Ecuador, i syfte att liberalisera handelsreglerna. Men eftersom de vänstersinnade regeringarna i Bolivia och Ecuador har visat ett svagt intresse för att skriva under ett avtal har EU nu meddelat att man i stället väljer att gå vidare i förhandlingarna med enbart Colombia och Peru.

Detta trots att fackföreningar har framfört kritik till EU-kommissionen och påpekat i vilken utsträckning colombianska myndigheter har misslyckats med att skydda landets organiserade arbetare.

Under de senaste fem åren har fler fackföreningsrepresentanter mördats i Colombia än i hela den övriga världen sammanlagt, och endast två procent av fallen har lett fram till åtal. Mellan 1991 och 2007 har minst 2 200 fackliga aktivister mördats i landet.

Ett paraplyorgan för sociala organisationer i Latinamerika är mycket kritiska till att EU väljer att förhandla vidare med två av länderna inom den Andinska gemenskapen, vilket man menar riskerar att slå mot ländernas sammanhållning.

David Cronin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *