Malaysia: Växande proteströrelse mot drakonisk säkerhetslag

Kuala Lumpur, 081002 (IPS) – Proteströrelsen mot den hårda säkerhetslagen ISA växer snabbt i Malaysia. Detta sedan regeringen nyligen tillämpat lagen – som ger polisen rätt att hålla människor gripna på obestämd tid – mot en oppositionspolitiker, en känd bloggare och en journalist.

Malaysia är ett av få länder i världen som har en lika drakonisk säkerhetslag som ISA. En stor del av befolkningen har tidigare visat sitt stöd för lagen, men sedan den nyligen användes mot tre välkända regeringskritiker tycks många ha ändrat uppfattning.

Journalisten samt oppositionspolitikern som greps med stöd av ISA släpptes ganska snabbt. Men den kände bloggaren Raja Petra Kamaruddin, som står bakom webbsidan Malaysia Today, har i stället skickats till ett häkte där han nu kan komma att hållas inspärrad länge.

Säkerhetslagen gör det möjligt för myndigheterna att vartannat år ta ett nytt beslut om att hålla personer gripna i ytterligare två år. Minst 60 personer hålls för närvarande gripna på detta sätt, och många av dem har suttit fängslade i flera år. Bland de gripna återfinns personer som anklagats för att tillhöra den islamistiska terrorgrupp som genomförde bombdåden på Bali 2002. På senare tid har dock allt fler protestmöten mot ISA hållits över hela Malaysia. Och till skillnad från tidigare protestaktioner har många vanliga medborgare, som inte brukar engagera sig i politiska frågor, börjat delta i protestmötena. Regeringen utsätts nu för allt hårdare påtryckningar om att åtminstone se över de mest repressiva delarna av lagen – som bland annat möjligheten att låta människor sitta isolerade utan att de får träffa vare sig anhöriga eller juridiska ombud. – Ingen demokrati kan tolerera en lag som ISA. Den är en skam för vårt land, dess folk och samhälle, säger revisorn Raymond Tan, som nyligen deltog vid ett stort möte under parollen att ISA måste avskaffas.

På grund av protesterna har landets myndigheter nu meddelat att man kan tänka sig att se över utformningen av ISA. Att lagen skulle dras tillbaka är dock inte aktuellt. Säkerhetslagens utformning har dock blivit granskad flera gånger tidigare utan att det resulterat i några omformuleringar.

En del analytiker menar dock att den nuvarande proteströrelsen kan komma att tvinga fram vissa omformuleringar av lagen. Främst i protesterna går den oppositionella koalition som leds av Anwar Ibrahim. Oppositionen har lanserat en nationell kampanj mot lagen som blivit mycket uppmärksammad. – ISA är den värsta orättvisa någon kan drabbas av – att en demokrati håller en kritiker inspärrad utan att väcka åtal, sa den gripne bloggaren Kamaruddins hustru Marina, inför de tre tusen personer som den 16 september samlats för att inleda proteströrelsen mot säkerhetslagen.

Ragunath Kesavan, vice ordförande för landets advokatsamfund, säger till IPS att även landets advokatkår är starka motståndare till säkerhetslagen.

– ISA är ett primitivt och kraftfullt vapen som sätter skräck i kritiker, politiska motståndare och vanliga medborgare, säger Kesavan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Baradan Kuppusamy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *