Tunisien: Kritik bemöts med trakasserier och fängelse

Washington, 080930 (IPS) – Journalister och människorättsaktivister i Tunisien riskerar att gripas och utsättas för trakasserier om de kritiserar landets regering. Det skriver CPJ, en New York-baserad kommitté som arbetar för skydd av journalister, i en ny rapport.

Tunisiens regering utövar enligt rapporten hårda restriktioner för vad som kan uppfattas som känsligt för landets president Zine Al Abidine Ben Alis regering.

Regimen utövar även en strikt kontroll över vilka som får licenser för att bedriva medieverksamhet i landet, enligt Joel Campagna, som skrivit rapporten. En av många tunisiska journalister som drabbats av regimens hårda politik är Slim Boukhdhir. Boukhdhir arbetade för tidningen Akhbar al-Jumhuriya och skrev en artikel som publicerades på internet där presidenten och hans familj anklagades för att ha låtit pengar från statskassan gå till en privatskola som drivs av en familjemedlem. Efter publiceringen fick Boukhdhir sparken, men han fortsatte sin kritiska granskning av presidenten och dennes familj.

Vid ett tillfälle blev Boukhdhir överfallen av civilklädda poliser i centrala Tunis. I november 2007 stoppades den taxi Boukhdhir färdades i av polisen, och han tvingades kliva ur bilen. Sedan anklagades Boukhdhir för att ha förolämpat polisen och greps.

Enligt rapporten misshandlades Boukhdhir senare av polisen och anklagades för att vara en amerikansk agent. Han dömdes till ett års fängelse för att ha “förolämpat en offentlig tjänsteman”.

I juli i år släpptes dock Boukhdhir, efter att fallet hade uppmärksammats av flera pressfrihetsorganisationer, däribland CPJ.

Flera människorättsorganisationer har fördömt den tunisiska regimens behandling av ett antal journalister och aktivister. I samband med att den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice nyligen besökte Tunisien uppmanade flera organisationer henne att ta upp frågan med de lokala myndigheterna.

I en rapport från USA:s utrikesdepartement som kom förra året slog man fast att alla tunisiska medier utsätts för påtryckningar från landets regering när det gäller vilka ämnen man väljer att ta upp.

Tunisien har goda relationer med USA, och landet har fått mycket beröm för sin hållning gentemot militanta islamister, samt den fortsatta ekonomiska tillväxten.

CPJ menar dock att den amerikanska regeringen på högsta nivå bör verka för att förmå Tunisiens regim att respektera pressfriheten.

Zainab Mineeia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *