Malaysia: Bakslag i valet följs av censur

Kuala Lumpur, 080904 (IPS) – Den populära och kontroversiella webbtidningen Malaysia Today har blockerats av Malaysias regering. Därmed har myndigheterna brutit ett gammalt löfte om att inte begränsa pressfriheten på internet.

Malaysia Today är känd för sina avslöjanden om myndighetsmissbruk och politiska ledares misstag.

Nedsläckningen av webbtidningen kom efter att landets styrande koalition gjorde ett mycket dåligt resultat i ett fyllnadsval, vilket ledde till att oppositionsledaren Anwar Ibrahim återfick en plats i parlamentet – och därmed också den formella rollen som oppositionsledare. Även om de två händelserna – det dåliga valresultatet och censuren av webbtidningen – inte tycks gå att direkt koppla samman oroar sig nu många aktivister över framtiden. Många menar att landet kan gå mot en ny era av intolerans, där den politiskt försvagade regeringen försöker bekämpa oppositionen ledda av Anwar Ibrahim.

– Jag är chockad över detta angrepp på friheten. Men inget av detta kommer att stoppa mig, säger Malaysia Todays ägare Raja Petra Kamaruddin till IPS.

Malaysia Today, som enligt Kamaruddin ibland haft tio miljoner besökare om dygnet, är fortfarande tillgänglig genom modern teknik som gör det möjligt att kringgå censuren, men webbtidningen har blivit betydligt mer svåråtkomlig.

Enligt landets myndigheter har webbtidningen publicerat “lögner och ärekränkande artiklar”, samt vägrat att lyssna på de varningar som skickats ut.

Regeringen har därför beordrat alla landets 21 internetleverantörer att från och med den 25 augusti blockera Malaysia Today. Den tidigare premiärministern Mahathir Mohamad, som 1998 lovade att inte myndigheterna skulle bedriva internetcensur, är mycket kritisk till att andra nu har svikit hans löfte. På sin blogg skriver Mahathir Mohamad att han anser att Malaysia Today ibland uppträtt “oansvarigt”, men att det är en fråga som ska skötas genom de åtal om förtal som är på väg mot Raja Petra Kamaruddin.

Även landets stora tidningar har reagerat på åtgärden, och flera ledarskribenter skriver att man befarar att fler hårda åtgärder mot pressen kan stå på tur i takt med att kampen om den politiska makten intensifieras i landet.

Den politiska oppositionen i Malaysia har på senare år satsat stort på politisk propaganda på internet. Och även om regeringen har försökt att göra samma sak så har man inte lyckats nå ut på samma sätt. – Tillslaget tycks vara deras svar på en utveckling där de inte lyckats konkurrera, säger Tian Chua, som är informationsansvarig för oppositionella Folkets rättviseparti.

Baradan Kuppusamy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *