Paraguay: Presidenten bad diktaturens offer om förlåtelse

Asuncion, 080829 (IPS) – Paraguays nye president Fernando Lugo bad på torsdagen om ursäkt till de medborgare som föll offer för statligt våld i samband med den 35 år långa diktaturen under general Alfredo Stroessner som avslutades 1989.

Samtidigt presenterade landets rättvise- och sanningskommission sin slutrapport där ett mycket stort antal offers vittnesmål har samlats.

– Jag ber i den paraguayanska statens namn om ursäkt, för alla dessa orättvisor ni utsattes för, och ber om förlåtelse för alla former av fysiska och känslomässiga smärtor, sa Lugo, som var tårögd i samband med presentationen av rapporten.

Det mer än tusensidiga dokumentet innehåller berättelser från 2 130 personer som utsattes för grova övergrepp under diktaturen och de efterföljande 14 åren, som beskrivs som “övergångsåren fram till demokratin”, fram till år 2003.

Lugo, som kallas “de fattigas biskop”, tog över makten i Paraguay den 15 augusti. Detta efter att landet under de senaste 61 åren styrts av det konservativa coloradopartiet.

Den nye presidenten har meddelat att alla de rekommendationer som sanningskommissionen föreslagit kommer att antas. Ett av förslagen är instiftandet av en nationell myndighet för de mänskliga rättigheterna, som ska få samma status som ett departement. Denna myndighet ska granska de människorättsbrott som begicks under diktaturen, vilket kan leda till att regimens hantlangare åtalas för sina brott.

Enligt sanningskommissionens rapport föll minst 128 000 människor direkt eller indirekt offer för diktaturens brott. Fler än 19 000 människor greps utan giltiga skäl och 59 personer föll offer för utomrättsliga avrättningar medan ytterligare 337 personer har förblivit spårlöst försvunna. Enligt rapporten torterades nästan alla politiska fångar.

Rapporten slår också fast att ett stort antal unga flickor utsattes för sexuella övergrepp av poliser, militärer och civila agenter under diktaturen. Övergreppen begicks inte bara mot politiskt aktiva flickor och kvinnor, utan även mot personer som var anhöriga till politiska fångar.

Diktatorn Stroessner, som störtades i en kupp i februari 1989, flydde till Brasilien där han fick politisk asyl och avled för två år sedan.

David Vargas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *