USA: Obama hoppas att Biden ska hjälpa honom till makten

Washington, 080826 (IPS) – Genom att utse den politiske veteranen Joseph Biden till vicepresidentkandidat hoppas Barack Obama att kunna locka till sig de röster som krävs för att vinna valet i november.

Obama har under den senaste månaden tappat i förhållandena till John McCain i opinionsmätningarna och är i stort behov av att stärka sitt stöd bland vissa befolkningsgrupper.

Obama ligger fortfarande lite före McCain i de flesta undersökningarna, men den republikanske presidentkandidaten har gått framåt i vissa av de så kallade “svingstater” som kan avgöra utgången.

Joseph Biden är ordförande för utrikesutskottet – en post han även tidigare suttit på i två omgångar – och att han nu utsetts till vicepresidentkandidat innebär med största säkerhet att många väljare som tidigare varit osäker på Obamas kompetens inom utrikespolitiken blivit lugnade.

Biden, som snart fyller 66 år, har tillbringat närmare 35 år i senaten. Hans kandidatur kommer troligen att övertyga fler äldre väljare – som traditionellt deltar i valet i högre utsträckning – att rösta på Obama.

Som katolik med starka arbetarklassrötter kommer dessutom Biden att locka två andra viktiga grupper.

Dessutom talar Biden ofta klarspråk – i synnerhet när han går till angrepp. Många menar att det gör honom till en perfekt parhäst till presidentkandidaten vars retorik mestadels är positiv och syftar till att vara inspirerande snarare än förkastande. – Jag vägrar hålla tillbaka på samma sätt som vi gjorde år 2000 och 2004, sa Biden efter att Obama blivit demokraternas kandidat och då det stod klart att republikanerna planerade att gå till hårt angrepp mot honom för hans påstådda mjukhet när det säkerhetsfrågor.

– Denna administration är den sämsta i modern tid i fråga om amerikansk utrikespolitik. Den kanske är sämst genom alla tider, sa Biden.

Det kan ha varit var en försmak på den kritik som kommer att riktas mot John McCain för dennes stöd till Bushs utrikespolitik de gångna sju och ett halvt åren. Skribenten Greg Sargent, som skriver för den inflytelserika bloggen talkingpointsmemo.com, menar att Biden istället för att beklaga sig över hur “elaka republikanerna är” har “en verklig talang för att svara med en lämplig blandning av hån och förakt”. Dessutom, påpekar Sargent, har Biden tillräckligt med auktoritet för att “leverera budskapet att republikanernas utrikespolitik under det 21:a århundradet varit ett sorgligt, sjukt skämt”.

Frågan är dock om nomineringen av Biden kommer att få avsedd effekt, och sätta fart på Obamas valkampanj. Vissa demokrater har blivit besvikna – särskilt de som hoppades att Obama skulle utse Hillary Clinton. Å andra sidan välkomnar de demokrater som fruktade en mer högersinnad vicepresidentkandidat nomineringen av Biden.

Men Biden är ett originellt val på flera sätt. Traditionellt har i synnerhet demokraterna satsat på att få en balans i nomineringarna genom att utse en sydstatare och en nordstatare, eller genom att utse en liberal och en mer konservativ kandidat. I detta fall kommer dock båda kandidaterna från norra USA och båda tillhör den liberala falangen inom partiet. Biden härstammar från Pennsylvania, som anses vara en av de stater som kan komma att fälla avgörandet i valet. Att Obama utsåg Biden pekar på att han anser att han måste fånga upp fler väljare i den vita arbetarklass som helst hade sett Hillary Clinton som presidentkandidat. Bidens starkaste gren är utrikespolitiken. Precis som Clinton så röstade han i oktober 2002 för den resolution som godkände användandet av militärt våld mot Saddam Hussein. Men till skillnad från Clinton så motsatte sig Biden ett amerikanskt anfall mot Irak innan FN:s inspektörer hade slutfört sitt arbete, och han har senare sagt att han ångrar att han röstade för ett godkännande av resolutionen. Biden har sedan länge varit en hård kritiker av kriget i Irak. Biden har själv varit presidentkandidat vid två tillfällen. År 1988 var han en av demokraternas ledande kandidater men hoppade av efter att ha avslöjats med att ha plagierat ett tal som hållits av den brittiske Labourledaren Neil Kinnock. Han var även kandidat inför årets val, men hoppade av tidigt.

Analys av Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *