Mexiko: Kamp mot brottsligheten förses med tidsplan

Mexico City, 080825 (IPS) – Mexikos befolkning visar allt tydligare att man tröttnat på den omfattande brottsligheten. Som svar på det har landets politiker och åklagare nu gått samman med en gemensam strategi för hur kriminaliteten ska bekämpas. Målsättningarna känns igen från förr – men skillnaden den här gången är att de är mer konkreta och ska uppnås enligt en tidtabell.

Den nya strategin mot brottsligheten lades fram av president Felipe Calderón i torsdags. Enligt Guillermo Zepeda, expert på säkerhetsfrågor, är det av högsta vikt att strategin ger tydliga resultat.

– Annars kommer myndigheternas sista trovärdighet i dessa frågor att gå upp i rök, och stödet för demokratin att urholkas, säger Zepeda.

Den nya satsningen mot brottsligheten innehåller löften om förändrade lagar, utrensningar av korrumperade poliser under det kommande året, nya säkerhetsanstalter, samt nya åtgärder för att förmå befolkningen att rapportera om brottslighet.

De flesta åtgärderna är upprepningar av tidigare löften. Skillnaden är att de finns samlade i ett enskilt dokument som undertecknats av guvernörer och politiker från en lång rad olika partier som vid ett möte kom överens om att agera gemensamt.

Till och med Mexico Citys vänstersinnade borgmästare Marcelo Ebrard deltog vid mötet. Fram till nu har borgmästaren vägrat ha några kontakter med den konservative presidenten eftersom Ebrard menar att Calderón otillbörligt kom till makten vid presidentvalet 2006.

Inom en månad ska gruppen samlas igen för att diskutera vad som gjorts sedan strategin antogs, och om ytterligare 100 dagar ska ett till möte hållas där även forskare ska delta för att utvärdera hur myndigheterna skött sig dittills. Enligt den officiella statistiken begås det 256 brott varje timme i Mexiko. Hela 98 procent av dessa brott klaras aldrig upp – dels på grund av korruption inom poliskåren, men också på grund av ineffektiva utredningar och att brottsoffren ofta är för rädda för att vittna.

Brottsstatistiken har aldrig varit högre än den är för närvarande, och antalet grova brott har skjutit i höjden. Sedan Calderón kom till makten i december 2006 har 4 800 människor fallit offer för narkotikarelaterade mord. Dessutom har allt fler andra allvarliga brott som kidnappningar, våldtäkter och rån rapporterats. I flera fall har det framkommit att poliser varit medskyldiga till grova brott. Ett fall som fått stor uppmärksamhet på senare tid är kidnappningen och mordet av en 14-årig son till en känd affärsman. Det mesta tyder på att en eller flera poliser varit medskyldiga till dådet.

Allmänhetens ilska över fallet har med tiden tilltagit i styrka, och stora demonstrationer mot brottsligheten är planerade att hållas i Mexico City och andra mexikanska städer den 30 augusti.

Till en början var det främst organisationer kopplade till affärsvärlden som stod bakom den kommande demonstrationen, men med tiden har även flera fackförbund och andra medborgarorganisationer meddelat att de ska delta. Arrangörerna förväntar sig att hundratusentals människor kommer att delta.

Diego Cevallos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *